Svá kuchařská stanoviště rozestaví účastníci soutěže na prostranství před mikulovským hotelem Zámeček. Největší gulášový festival na jižní Moravě odstartuje v deset hodin dopoledne.

Po roce se opět sejdou gulášoví mistři, amatéři i profesionálové. Již na sedmém ročníku Pálavského gulášfestu se budou ucházet o přízeň odborné poroty i návštěvníků.

Týmy začnou vařit od osmi hodin ráno. „Do kulinářského klání se už přihlásili osvědčení závodníci, ale máme tu i nováčky. Věřím, že guláše budou opět vařit na dvě desítky soutěžních týmů," prozradil ředitel festivalu Josef Ševčík.

Nejlepší tým získá Řád zlaté vařečky. Avšak rozhodování o vítězi nebudou mít porotci jednoduché. „Vybraná porota bude posuzovat vzhled, barvu a konzistenci guláše, potom také křehkost masa. Ale i stylové oblečení soutěžního týmu, originální vzhled a výzdobu stánku," doplnil Ševčík.

Pro opravdové milovníky tohoto masitého pokrmu je připravená soutěž o největšího jedlíka Pálavského gulášfestu a energii načerpanou z jídla si mohou zájemci poměřit v „gůlání" sudu na čas. Tradice gulášového mezinárodního festivalu sahá do roku 2008. Tehdy guláš před hotelem vařily kuchařské týmy v patnácti kotlích.

Amatérští i profesionální kuchaři z České republiky, Slovenska, Maďarska i Rakouska přímo před zraky návštěvníků a konzumentů navaří kolem čtyř tisíc porcí národních pochoutek.

K ochutnání nebudou jen klasické guláše. Mikulovem zavoní a chuťově buňky podráždí i kozí, jelení, vinařský, námořnický guláš. Chybět nebude ani guláš zlomených srdcí či zcela netradiční vegetariánský gu­láš.

Součástí rozmanitého programu bude také košt mladých vín ročníku 2014 pod ochrannou známkou moravské božolé. Návštěvníci budou mít stejně jako v minulých letech možnost ochutnat víno přímo z kašny pod vinnou pergolou s výhledem na dominanty Mikulova.

Součástí akce bude 
doprovodný program. 
O dobrou náladu se v odpoledních hodinách postará kapela i cimbálová muzika. Program bude zakončený v deset hodin večer.