Čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu. A to až do konce roku. Na budovu břeclavského městského úřadu budou nově, kromě hlídací služby, nepřetržitě dávat pozor také tamní městští strážníci. Radnice se tak rozhodla poté, co na budovu úřadu v minulém týdnu dvakrát po sobě zaútočil muž, který tvrdil, že mu vedení města dluží asi dvacet milionů korun.

„Zabezpečit úřad je hodně složité. Je obrovský a nikdy nejde zabránit tomu, aby někdo vzal kámen a hodil ho do okna. Nicméně do konce roku jej budeme hlídat non stop i o víkendech. A to tak, abychom eliminovali riziko možných útoků. Kdyby chtěl ten člověk, nedej bože, úřad podpálit, jak vyhrožoval, tak abychom požár co nejdříve zachytili a zavolali hasiče,” zdůvodnil tajemník břeclavské radnice Zdeněk Opálka.

Ten také potvrdil, že dohlížet budou městští policisté také na průběh zastupitelstva, které se koná už ve středu. „To proto, kdyby náhodou mělo dojít k nějakému incidentu. A to i přesto, že útočník, který už je z vazby venku, slíbil, že nic takového neprovede. Nechal se slyšet, že mu krátký pobyt v cele stačil a napravil ho,” uvedl Opálka.

Výtržník, který nejprve vhodil odpadkový koš do skleněných dveří úřadu a pár dní nato rozbil kamením tři okna, je na svobodě už od čtvrtka.

„Soudce neshledal důvod vazby. Muž se dál bude ze svého jednání zpovídat u soudu. Je obviněný ze tří trestných činů. A to výtržnictví, poškozování cizí věci a protože vyhrožoval, že úřad podpálí, tak i z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci,“ doplnila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová s tím, že pachateli hrozí až dva roky vězení.

Obavy úředníků

K jednomu incidentu došlo večer prvního listopadu a ke druhému minulý víkend, tedy v době, kdy není úřad otevřený. Zaměstnanci měli přesto podle Opálky strach. „Obavy určitě měli, ale nepředpokládám, že by se něco podobného zopakovalo během běžného provozu,” myslí si tajemník. Jak okna, tak dveře už jsou opravené.

Že by za poslední roky někdo podobným způsobem napadl vedení radnice, policejní mluvčí nepamatuje.

„Největší kauza byla, když měl v Hustopečích mítink Mirek Topolánek. Tehdy na něj zaútočili dohola ostříhaní mladíci. Ale na představitele břeclavské radnice žádný útok nepamatuji. Občas dostávaly úřady v obcích výhružné dopisy. Měli jsme tu dokonce i výhrůžky o umístění výbušniny v budově okresního soudu a soudu pro mládež,” prozradila Haraštová.

Za ojedinělý tento útok v Břeclavi považuje i historička, břeclavská radní a ředitelka městského muzea a galerie Alena Káňová. „Není to však výdobytek poslední doby. Z minulosti jsou zaznamenané útoky na vládu, její představitele a podobně. Třeba za první republiky, když ve třicátých letech minulého století vrcholila krize, byly demonstrace bouřlivé. Lidé vymlátili okna, házeli vajíčka na poslance a podobně,” přiblížila Káňová.