S odpovědí neváhal. „Kdybych spěchal na záchranku do Mikulova, kde pracuji, měl bych časový problém." Antonín Osička z Velkých Bílovic vyhlíží dlouhodobou uzavírku silnice mezi Podivínem a Lednicí s mírnými obavami.

Není sám. Dělníci už cestu opravují, práce si vyžádají přibližně sedmdesát milionů korun. Trvalá stopka pro nákladní i osobní auta začne platit od pátku. Projedou jen autobusy, hasiči, policisté a zdravotníci. Na Břeclavsku půjde v nejbližší době o nejvýraznější dopravní omezení, z něhož mají vrásky i lidé v okresním městě. Hrozí, že právě přes Břeclav pojedou řidiči sjíždějící z dálnice D2 a mířící do Lednice. Uzavírka potrvá až do konce října.

Oficiální objížďka povede přes Zaječí, Milovice a Bulhary. Kolik lidí zvolí variantu přes ucpané centrum Břeclavi, je nejasné. „Ten, kdo pojede z Hodonína do Lednice, se těžko vydá přes Zaječí. Tuto objížďku budou využívat spíše řidiči, kteří pojedou od Brna," uvedl vedoucí Správy a údržby silnic na Břeclavsku Ladislav Hádlík.

Zvýšeného provozu přes Břeclav se bojí i Velkobílovičan Osička. „Pokud s rodinou pojedu na výlet do lednického parku, je dost otravné a zdlouhavé, když člověk musí přes Břeclav. I teď tam vznikají velké kolony, nedokážu si představit, co bude po uzavírce," řekl Osička.

Starosta Lednice Libor Kabát ale viděl i světlejší stránku. „Tím, že bude uzavírka v kuse, je předpoklad, že se zkrátí doba prací. Hotovo by mohlo být už do konce roku," sdělil Kabát.

Řidiči musí počítat rovněž s dalším omezením. Ve srovnání s trasou Lednice – Podivín ale v menší míře. Práce pokračují například u hlavní budovy pošty v Břeclavi, kde vznikne kruhový objezd. Před ukončením je soutěž na opravu silnice mezi Velkými Němčicemi a Moutnicí. „Tam by však práce začaly nejdříve v srpnu a zřejmě by šlo 
o částečnou a pak až úplnou uzavírku," sdělil Hádlík.

Silničáři plánují o prázdninách ještě opravit křižovatku v Moravském Žižkově. Za provozu. V přípravě je také průtah Novými Mlýny. „Ten však řidiče tolik neovlivní, navíc nevím, jestli tato oprava zasáhne ještě do prázdnin," přiblížil Hádlík.