Při zmínce o Mikulovu se mnohým vybaví vinobraní, zámek, hrobka, davy turistů, nepřeberné množství vinařů a… pivo. Napěněné půllitry mají ve městě čím dál výraznější zastoupení. Nově se o to postaralo vedení hotelu Galant, které otevírá pivovar. Po Mamutu bude mít Mikulov už druhý.

V Galantu vsadili na roční produkci až 150 tisíc litrů. „Budeme vyrábět klasické české pivo. Světlý ležák českého typu je ve světě nejnapodobovanějším druhem piva," uvedl Michal Krepl, jenž je zodpovědný za výrobu.

A popsal způsob, kterým bude novinka v Mikulově vznikat. „Je vařený způsobem rmutování z vody, sladu a výhradně českých a moravských chmelů. Díky spodnímu kvašení v moderních cylindro-kónických tancích má čistou svěží chuť a příjemnou hořkost," zmínil Krepl.

Desítka se stane úvodním počinem Galantu. V dalších plánech má také jedenáctku a speciály. Jeden z nich, jež dostal pracovní název Třináctka už byl výjimečně k ochutnání na nedávné slepé degustaci, kdy lidé okoušeli říz pěti různých druhů. „Porazila i slavný dvanáctistupňový Pilsner Urquell. A to ještě nebyla z mikulovské vody. Máme se proto na co těšit," doplnil Krepl.

V Galantu se netají vysokými cíli. Majitel hotelu Jiří Marian se nechal slyšet, že se u piva těší na dosažení stejně kvalitních vlastností, jakými se pyšní mikulovská vína. „Vím, že sládkovou ambicí to rozhodně je," řekl Marian.

Galant se s nabídkou zařadí po bok stávajícího minipivovaru Mamut. Jeho majitel Libor Ilčík je přesvědčený, že trh unese oba výrobce. „Vysloveně konkurenty asi nebudeme. Zatím ale nevím, jak se k tomu postaví a na koho cílí. Hotel má trochu jinou klientelu. Nový pivovar by ale mohl znamenat větší zájem pivních turistů, kteří do Mikulova přijíždí," zamýšlel se Ilčík.

V posledních letech pivovarů na Břeclavsku přibývá: 
v Moravském Žižkově, dva v Břeclavi a naposledy i v Hustopečích. Tam jde o vůbec první takový počin v historii města. Břeclavský deník Rovnost o něm informoval před dvěma týdny.

Provozovatelé dosud posledního „přírůstku" z Mikulova chystají jeho veřejné otevření. Stane se tak v prvních květnových na Galantních májových slavnostech. Křest pivovaru se uskuteční druhého května od jedenácti hodin dopoledne. Odpoledne program ozvláštní letecká akrobatická show Martina Šonky. „Věříme, že dokážeme vytvořit pravou postřižinovou náladu, nabídneme klasické pivní pochoutky, ale i speciality k vínu včetně nových ročníků vína Galant," vzkázal majitel Marian.

Slavnosti trvající od prvního do devátého dne příštího měsíce nabídnou více než desítku kapel a zpěváků. Nebude mezi nimi chybět Wabi Daněk, Medicimbal či Poseidon.