„Je hezké, když se zima ukončuje na sněhu, než na kartáčích,“ odůvodnila loučení Renata Podešťová z TJ Sokol Němčičky.

Podle ní budou mít lidé možnost zalyžovat si ještě celý týden. „Maximálně čtrnáct dní. Déle určitě ne. Mají převažovat slunečné dny a hlavně by nemělo pršet,“ vzkázala příznivcům zimního sportu. Jak dodala, na počasí v těchto dnech záleží nejvíce. „V momentě, kdy zaprší, tak můžeme sezónu ukončit,“ uvedla.

Kvalita sněhu na němčičské sjezdovce je nyní slušná. „Minulý týden byl sice na sjezdovce přemrzlý sníh, ale tím, že se prosněžila a upravila rolbou, tak na ní leží povrch dobrého sněhu,“ pochvalovala si Podešťová.

Loučení se zimou začne lyžařským maškařením již v sobotu večer v Kulturním domě v Němčičkách. Návštěvníci se mohou těšit třeba na předtančení němčičského Krúžku či vystoupení Latino Ladies z Břeclavi. O hudební produkci se postará hudební soubor Modul z Těšan. Akce začíná v osm hodin večer.

Nedělní program nabídne zábavu na sněhu. Dopoledne zpestří závod v obřím slalomu, který je určený pro neregistrované závodníky a veřejnost. „Soutěžit se bude v šesti kategoriích podle věku. Závodit mohou malí lyžaři i dospělí,“ sdělila provozovatelka.

Závodníky vystřídají na svahu lyžaři v maskách. „Každá maska dostane malý dárek,“ lákala provozovatelka. Sjezd si přitom minulý rok nenechala ujít stovka masek. „Očekáváme, že letos bude účast stejná. Snad nám bude přát počasí,“ podotkla. Maškarní karneval na lyžích začíná ve dvě hodiny odpoledne.

Lyžaři, kteří se chtějí i po rozlučce na němčičském svahu zalyžovat, mohou přijít kterýkoliv den v týdnu. „Otevřeno máme od deváté hodiny ráno do šesté hodiny odpolední,“ informovala Podešťová.

VERONIKA SCHALLENBERGEROVÁ