Novinkou a jedním z lákadel je nově obnovený výstavní areál. Lidé si jej prohlédnou jen pár dní po dokončení náročných oprav. „Zimní jízdárna, technický dvůr a přilehlé prostory získaly na původní kráse a funkčnosti," hlásí za pořadatele Jan Otáhal.

Na nejstarší výstavě vín v České republice však půjde především o ochutnávku. Šampionem bílých vín tohoto ročníku Valtických vinných trhů se stala Pálava 2013, výběr z hroznů z rakvického Rodinného vinařství Pavel Binder. Mezi červenými nejvíce zabodovala Patria Kobylí s netradičním „Kometa cuveé" ročník 2012. „Vinaři z Kobylí jej tak nazvali na počest brněnského hokejového klubu," podotkl Otáhal.

Z titulu šampiona zahraničních vín se radují ve vinařství Neustifter z Rakouska s odrůdou Veltlínské zelené ročník 2014. Pohár Profesora Viléma Krause za odborníky nejvýše ohodnocené víno získalo Chardonnay 2014, pozdní sběr z Moravínu Valtice.

Rekord? Přiťuknutí

Největší zastoupení mají letos mladá vína z ročníku 2014, je jich celkem 345. Nejvíce vzorků pochází z České republiky, pozadu ale nezůstali ani výrobci ze Slovenska, Rakouska a dokonce i Argentiny.

Páteční první výstavní den začne předáním ocenění nejlepším vinařům v deset hodin dopoledne. Návštěvníkům se zámecká jízdárna otevře v půl třetí odpoledne. Organizátoři akce informovali, že v doprovodném programu se na jevišti vystřídají cimbálová muzika Slovácko mladší a Ledničtí CimbalMen. Mezitím se zájemci utkají o archivní šampiony výstavy ve dražbě od čtyř hodin odpoledne.

V sobotu se výstavní prostory otevřou pro všechny již v deset hodin dopoledne. Pořadatelé ze Společnosti Valtické vinné trhy sdělili, že znovu nebude chybět pokus o překonání rekordu v řetězovém přiťuknutí medailovým vínem. Útok na zápis do knihy rekordů je naplánovaný na čtvrtou hodinu odpoledne.

Návštěvníkům před tím zahrají kapely Louis Armstrong Revival a Chameleon Groove. Ani druhý výstavní den lidé nepřijdou o živou lidovou hudbu. O zábavu se budou starat střídavě Cimbálová muzika Jožky Severina a Varmužova cimbálová muzika.

Na organizaci spolupracuje valtická střední vinařská škola, odborný dohled drží národní vinařské centrum.