Jedním z důvodů je podle Najbrta fakt, že Valtice mají jen necelé čtyři tisíce obyvatel. „Naše vinobraní je komorní. Účastní se ho obvykle kolem pěti tisíc lidí, což skýtá pro příchozí možnost opravdu si užít každého vystupujícího a vychutnat si exkluzivní výběr vína a burčáku. Není to ani milník, ani strop, ale takové ideální množství. Valtice samy 
o sobě nedokáží nabídnout kapacity jako jiná velká vinobraní," vysvětluje pořadatel, který je zároveň radním města.

Proto nebere jako žádný problém ani termínový souběh s Burčákovými slavnostmi v Hustopečích. Termín je tak tradiční, že nad změnou nikdo nepřemýšlí. „První říjnová sobota, ať je jakékoliv počasí, je zasvěcená vrcholu valtické kultury. Samozřejmě, kdybychom vinobraní měli o čtrnáct dní nebo tři týdny dříve, chytili bychom mnohem zajímavější počasí. Ovšem tím, že jsme 
v srdci Lednicko-valtického areálu, je to takové lákadlo pro lidi, že se jim vyplatí počkat," míní Najbrt.

S letošním ročníkem je nadmíru spokojený. „Na první říjnový víkend nám neuvěřitelně vyšlo počasí. Měli jsme tady v minulých letech i noci, kdy mrzlo. Sobota je opravdu jedinečná. Vše vyšlo na jedničku," raduje se.

A vyzdvihuje velký význam folkloru pro dvoudenní akci. „Valtické vinobraní je bezesporu tím nejfolklornějším ze všech. Ať už jde o krojovaný průvod městem s velkou účastí Valtické krojované společnosti či scénku studentů vinařské školy k zarážání hory. Ta je každý rok jiná a řešená tak, aby byla zajímavá a vtipná," zdůrazňuje Najbrt.

Pořadatelé přesto letos vsadili i na zatraktivnění doprovodného programu. „Domluvili jsme se na privátních letech vrtulníkem. Nabízíme také exkluzivní jízdy po Valticích a blízkém okolí výletním vláčkem. V kulturním programu je potom jednoznačnou jedničkou slovenská zpěvačka Kristína," vyjmenovává.

MICHAL HRABAL