Po zkušenostech z minulých let má prodejce Jan Kurnát v zásobě především jedle. „Za poslední roky je to pořád strom číslo jedna. Máme jich asi tisíc. Přivážíme je z Dánska. Ani smrk se ale neztratí, ten berou hlavně kvůli vůni," uvedl Kurnát.

U supermarketů v centru Břeclavi nabízí zelený symbol Vánoc již od pětadvacátého listopadu. Dřívější start prodeje se podle Kurnáta vyplácí. „Lidé se postupně naučili nakupovat stromečky dříve. Nejsilnější bývá většinou druhý adventní víkend," zmínil muž.

Při výběru nakupující přihlíží jak k ceně, tak ke vzhledu. „Je to rozhodně padesát na padesát. Někdo se snaží ušetřit, ale jiní se na cenu neohlíží a rozhodují opravdu podle vzhledu," potvrdil prodejce.

Cena se letos pohybuje zhruba v rozmezí od čtyř do patnácti stovek. Nejméně zatíží peněženku smrk ztepilý, borovice stojí kolem šesti set padesáti korun a jedle se pak dá pořídit od šesti stovek výš. Nejdražší je exkluzivní jedle Nordmann.

Poslední dobou se stále více stává trendem nakupovat stromy v květináči. „O živé stromy je zájem. Výhodou je, že jej mohou po Vánocích zasadit," podotkl Kurnát.

Živé vánoční stromy nabízí například Turistické informační centrum v Hustopečích. „Jedná se o jedličky v květináči, které mohou lidé vysadit zpět do přírody. Třeba do lesní školky Svinošice nedaleko Vranova, nebo přímo na vlastní zahradě," navrhla vedoucí Marketingu a kultury Hustopeče Jana Hrádková.

Desítky lidí zajíždí pro stromy také do prodejny Mountfield v Mikulově a ještě před čtyřmi lety si mohli zájemci koupit borovice z valtického polesí. Taková možnost bude zase až za pár roků. „Na polesí jsme založili plantáž vánočních stromků," oznámila před časem mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.