Když Kateřina Dudková z Bořetic v sobotu na poledne vstupuje do někdejší jízdárny zámku ve Valticích, otevírá se před ní nevšední prostor. Desítky stánků, desítky odborníků a vše zaměřeno na jedno téma. Svatba.

Ve Valticích se koná třetí ročník svatebního veletrhu. Usměvavá Bořetičanka je tady kvůli inspiraci. S partnerem plánují svůj velký den v květnu. „Zatím jsem neprošla všechno, ale jsem spokojená. Je tady na výběr. Ať už bot, prstýnků nebo šatů. Mám sice šaty už zarezervované, ale pořád musíme vybrat a zařídit spoustu věcí," říká Dudková.

Pořadatelé přesunuli akci z Mikulova, kde se konaly předchozí dva ročníky. Změnou získaly nedávno opravený a otevřený prostor. Ten krášlí svatební výzdoba. Vidět lze šaty rozličných střihů, způsoby vázání kytic, šperky a na několika místech také šikovné ruce kadeřnic a vizážistek. „Dnešní nabídka je zcela někde jinde než před lety, kdy jsem se vdávala já. Líčily jsme se samy, učesaly nás holičky, šaty jsme si daly ušít. Současný výběr je zcela někde jinde," srovnávala návštěvnice Renata Osičková z Velkých Bílovic.

Módní přehlídka

Zatímco většina příchozích si v poklidu prohlíží nabídky, pořadatelka Eva Koudelová z agentury Svatby podle vás na místě postojí jen stěží. Stále je potřeba zařídit a připravit řadu dílčích věcí. „Na rozdíl od minulých ročníků máme cimbálovou muziku, která hudebně doprovodí módní přehlídku. Někteří vystavovatelé se účastní třetím rokem, jiní jsou tady poprvé," zmiňuje Koudelová.

Prostorný sál, jenž se stal vyhledávaným místem pro množství společenských akcí, nabízí dostatek možností. Organizátoři proto nemusí odmítat zájemce se stánky kvůli kapacitě. „Setkávám se ale také s tím, že se někteří bojí zúčastnit. Netuší, co je čeká. Neúčastní se ani část těch, již tady byli dříve. Udělali si na veletrhu totiž takovou reklamu, že je zaměstnává značné množství zakázek," pochvaluje si Koudelová.

Je přesvědčená, že při přípravě obřadu je na místě veletrh navštívit. Ať už tento, či jiný někde jinde. „Je tady totiž všechno na jednom místě, není třeba objíždět různé salony a kadeřnictví," podotýká žena.

Návštěvníci mají v sobotu k dispozici také svatebně nazdobenou kapli, kde je možné si obřad domluvit. Vrcholy dne jsou pak módní přehlídky. Jedna začíná s úderem třinácté hodiny. Podařená? Odpovědí budiž opakované potlesky.