„Slíbil jsem, že budu do oběda doma. Projedu celou trasu, podívám se na Pohansko i do Mikulčic. Je to určitě lepší, než strávit dnešní svátek u televize," svěřil se Barcuch Břeclavskému deníku. Nasadil si helmu, šlápl do pedálu a byl pryč.

Od Velopavilonu po něm v pátek dopoledne vyrazily na 52 kilometrů dlouhou trasu desítky dalších cyklistů nejen z Břeclavska. V součtu s ostatními startovními místy na trase bylo nakonec účastníků zhruba sto padesát. Šlapali k nejvýznamnějším sídlům někdejší Velkomoravské říše v okolí Břeclavi – Pohansku a Slovanskému hradisku v Mikulčicích.

„Je to první ročník, že přijede přes tisíc cyklistů jako na Lichtenštejnské stezky, jsme nečekali. Chtěli jsme, aby i v červencovém termínu byla v Břeclavi a okolí nějaká pravidelná cykloakce. Rozhodli jsme se ji spojit s cyrilometodějským svátek a uvidíme, jak se chytí," podělil se o své plány Petr Hynek z pořádající Liechtenstein Area Agency.

Kromě bohatého programu v areálech Pohanska i památníku Velké Moravy mohli cyklisté využít i speciální nabídky jednoho z mikulčických vinařství. Kromě vína tam byly k ochutnání i pravé slovácké koláčky, uzenářské speciality, domácí vinné pralinky a dokonce vinařský dort.

Nepříjemností pro mnohé bylo naopak uzavření části původně plánované trasy přírodou, bez aut. „Cyklisté se musí z Pohanska vrátit a jet do Lanžhota po silnici. Původně měla trasa vést kolem zámečku Lány, ale město sem po záplavách zakázalo vstup," potvrdil Hynek.

Podle některých cyklistů, kteří riskovali pokutu a jeli se do zakázané oblasti podívat, ale už v sobotu nebyl k uzavření této oblasti vůbec žádný důvod.

Další drobnou nepříjemností byla v úvodu akce zamčená kaple svatého Cyrila a Metoděje u břeclavského nádraží. Klíčů, díky kterým si u příležitosti oslav 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu bylo možné novogotickou stavbu prohlédnout, se zájemci dočkali až se čtyřicetiminutovým zpožděním.