Centrum, které bude sloužit k osvětě a poradenství ve vztahu k životnímu prostředí. Místo pro vzdělávání žáků a studentů, ale i úředníků nebo zemědělců. Výchovné středisko, kde se klienti budou moci ubytovat a užít si krás Břeclavska klidně po celý týden. S touto myšlenkou začali Velkopavlovičtí před rokem a půl opravovat barokní zámeček, někdejší sídlo statku. Desítky let nezadržitelně chátral. Dnes se slavnostně otevírá jako Ekocentrum Trkmanka.

„Naše ekologické středisko nabídne výukové programy trvající od jednoho dne až po celý týden. Teď s naším sortimentem seznamujeme školy, ale také různé firmy nebo vinaře. A už máme první objednávky. Příští čtvrtek se tady bude konat vinařská konference. V říjnu zase chystáme program pro krajský úřad životního prostředí," přiblížila aktivity centra jeho vedoucí Zita Dvořáková.

Učebny i jídelna

V budově je několik učeben, přednáškové sály, ale i jídelna nebo apartmány s kapacitou až osmdesát lidí. Prostory jsou také uzpůsobené pro vozíčkáře. V budoucnu by měla k výuce sloužit také zahrada, na které se ale zatím dokončují stavební úpravy. Tvrz ze čtrnáctého století přebudovaná na barokní zámeček tak za čtyřicet milionů korun dostala zcela nový kabát.

„Na rekonstrukci jsme devadesát procent částky získali z dotací Evropské unie. Že jsme se ale rozhodli pro ekocentrum, je vlastně náhoda. Nevyšel nám jiný projekt a my jsme hledali alternativu, jak naše město pozvednout. Zjistili jsme, že velice populární jsou právě střediska související s životním prostředím," vysvětlil starosta Velkých Pavlovic Pavel Procházka.

Vedoucí mikulovského centra ekologické výchovy Pálava Eva Řezáčová velkopavlovické radní chválí za nadšení i úspěchy ve shánění peněz. Zároveň ale upozorňuje na možná úskalí.

„Upřímně je velice obdivuji, ale nezávidím jim. Zájem o naše služby totiž spíše klesá. A na jižní Moravě už je takových středisek tak akorát, ne-li už moc. Teď musí všichni táhnout za jeden provaz a nenechat se odradit. Vše záleží na jejich kreativitě. Měli by určitě ušít výukový program na míru velkorysým prostorám, které mají k dispozici," doporučila Řezáčová.

Premiéra pod zemí

Jak se barokní budova změnila, si budou moci dnes od jedné hodiny odpoledne prohlédnout také všichni zájemci při slavnostním otevření. Součástí programu budou například výstavy velkopavlovického fotografa Milána Plecka a všestranného umělce Přemysla Horáčka.

Světlo světa dnes ve Velkých Pavlovicích poprvé spatří i přilehlé Vinné sklepy Františka Lotrinského. „Ve sklepech jsou vinné boxy, které si mohou nejen místní pronajmout na dobu deseti let. Chceme ale, aby nádherné podzemní prostory využívala veřejnost. Je tam tedy také místo pro pořádání výstav vína nebo si tam například dovedu představit svatbu," popsal Procházka.

JANA LANGOVÁ