VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Verjus zažívá renesanci, říká vinař. Sbíral ještě zelené hrozny

Velké Bílovice - Jsem Ervin Perlín. Jsem Vinětka, a budu tvoje letní láska. Pětadvacetiletý Milan Nestarec z rodinného vinařství ve Velkých Bílovicích chrlí ze sklepa jednu novinku za druhou. Kromě zamilované dvojice perlivých nápojů, tedy vinného šprycu, vzkřísil hroznový dresink. Francouzsky zvaný verjus.

2.9.2013
SDÍLEJ:

Milan Nestarec.Foto: DENÍK/Přemysl Spě­vák

„Je to kyselá šťáva z ještě zelených hroznů. Používala se ve středověku do jídel. Před citronem či limetkou. Časem se na ni pozapomnělo, ale v arabském světě přežila a teď zažívá renesanci i u nás. Narazil jsem na verjus v zahraničí," vysvětluje mladý vinař.

Ve vinohradu před časem posbíral nezralé hrozny modrých odrůd. „Stříhal jsem je i kvůli snížení zatížení keře. Místo, abych je pak hodil na zem, jsem je ale vylisoval a dále zpracoval," říká Nestarec.

Kyselou šťávu z hroznů už lahvuje. A k čemu se bude hodit? „Je vynikající jako dresink do salátů, na zálivky. Francouzi verjus přidávají do dijonské hořčice. Může se přilít do limonád, koktejlů. Já ho piji jen s vodou," radí.

Pětadvacetiletý vinař Milan Nestarec dělá i vinný střik a hroznový dresink. Ten se používal už ve středověku. Francouzi mu říkají verjus.Oproti citronové šťávě je jemnější a má hroznovou chuť. Nestarce baví vymýšlet stále něco nového. Podle něj například sommelieři hledají příběh. On jim ho nabízí.

Kromě verjusu už vyrábí i vinný střik. „Říkáme tomu vinikající vinný špryc. Ervin nebo Vinětka jsou ideálním nápojem například pro ženy. Sifon s bílým či růžovým vínem je osvěžující. Podobných nápojů je sice na trhu mnoho, ale tento je bez chemie," upozorňuje na jeho přednost.

A jak přišel právě k těmto názvům? Základ pro ně byl daný musely obsahovat kořen slova víno. Ypsilon se mu nehodilo ani ve sloganu ve slovu „vinikající". Češtinu tedy pro jednou obešel.

K vinařství Nestarec našel cestu jako mnoho jiných. Jeho rodina nejprve dělala víno v malém. „Od prodeje hroznů a sudového vína jsme se dostali až ke stáčení do lahví. To bylo v roce 2011," vzpomíná vinař, který s rodinou hospodaří na osmi hektarech vinohradů.

Jejich velkobílovické vinařství ročně produkuje asi třicet tisíc lahví vína.

Nestarcova filozofie zní: „Víno z hroznů, nic víc." Vína se snaží dělat přírodní. „Nepoužívám kvasinky, vína nefiltruji, vracím se ke kořenům. I proto mám vína suchá. Hodí se skvěle do gastronomie. Sladká vína ať dělají jiní," tvrdí Nestarec v závěru rozhovoru.

Autor: Přemysl Spěvák

2.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Servisní centrum elektrického nářadí v Mikulově funguje už deset let.

Deset let existence. Mikulovský Bosch se za dekádu rozšířil trojnásobně

Ilustrační foto.

Pro řidiče letěl vrtulník, nehoda komplikovala dopravu

Nepořádek až do rána. Otevírací dobu hlučných barů má omezit nová vyhláška

Jižní Morava – Domů za světla už nebudou chodit návštěvníci některých podniků na znojemském Mariánském náměstí a jeho bezprostředním okolí, pokud městští zastupitelé na podzim schválí vyhlášku omezující jejich otevírací dobu. Místo páté či šesté ráno by podniky měly zavírat nejpozději ve tři.

Unikát ve střední Evropě. Nový „zabijácký“ festival představí televizní seriály

Brno - Prvním v České republice, a dokonce i ve střední Evropě se stane festival Serial Killer, který v květnu příštího roku představí na různých místech v Brně televizní seriálovou tvorbu.

Vařit můžete i pod širým nebem

Nemusíte vařit jen v domě. Můžete si pořídit kuchyň, která bude stát pod oblohou, nebo alespoň pod krytým přístřeškem na zahradě. A není to ani tak složité.

AKTUALIZOVÁNO

Jihomoravští policisté převzali nový luxusní supersport. Měsíc po nehodě

Brno – Nový supersport BMW ve středu převzali jihomoravští policisté. „Budeme ho mít za stejných podmínek jako ten minulý," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies