VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Verjus zažívá renesanci, říká vinař. Sbíral ještě zelené hrozny

Velké Bílovice - Jsem Ervin Perlín. Jsem Vinětka, a budu tvoje letní láska. Pětadvacetiletý Milan Nestarec z rodinného vinařství ve Velkých Bílovicích chrlí ze sklepa jednu novinku za druhou. Kromě zamilované dvojice perlivých nápojů, tedy vinného šprycu, vzkřísil hroznový dresink. Francouzsky zvaný verjus.

2.9.2013
SDÍLEJ:

Milan Nestarec.Foto: DENÍK/Přemysl Spě­vák

„Je to kyselá šťáva z ještě zelených hroznů. Používala se ve středověku do jídel. Před citronem či limetkou. Časem se na ni pozapomnělo, ale v arabském světě přežila a teď zažívá renesanci i u nás. Narazil jsem na verjus v zahraničí," vysvětluje mladý vinař.

Ve vinohradu před časem posbíral nezralé hrozny modrých odrůd. „Stříhal jsem je i kvůli snížení zatížení keře. Místo, abych je pak hodil na zem, jsem je ale vylisoval a dále zpracoval," říká Nestarec.

Kyselou šťávu z hroznů už lahvuje. A k čemu se bude hodit? „Je vynikající jako dresink do salátů, na zálivky. Francouzi verjus přidávají do dijonské hořčice. Může se přilít do limonád, koktejlů. Já ho piji jen s vodou," radí.

Pětadvacetiletý vinař Milan Nestarec dělá i vinný střik a hroznový dresink. Ten se používal už ve středověku. Francouzi mu říkají verjus.Oproti citronové šťávě je jemnější a má hroznovou chuť. Nestarce baví vymýšlet stále něco nového. Podle něj například sommelieři hledají příběh. On jim ho nabízí.

Kromě verjusu už vyrábí i vinný střik. „Říkáme tomu vinikající vinný špryc. Ervin nebo Vinětka jsou ideálním nápojem například pro ženy. Sifon s bílým či růžovým vínem je osvěžující. Podobných nápojů je sice na trhu mnoho, ale tento je bez chemie," upozorňuje na jeho přednost.

A jak přišel právě k těmto názvům? Základ pro ně byl daný musely obsahovat kořen slova víno. Ypsilon se mu nehodilo ani ve sloganu ve slovu „vinikající". Češtinu tedy pro jednou obešel.

K vinařství Nestarec našel cestu jako mnoho jiných. Jeho rodina nejprve dělala víno v malém. „Od prodeje hroznů a sudového vína jsme se dostali až ke stáčení do lahví. To bylo v roce 2011," vzpomíná vinař, který s rodinou hospodaří na osmi hektarech vinohradů.

Jejich velkobílovické vinařství ročně produkuje asi třicet tisíc lahví vína.

Nestarcova filozofie zní: „Víno z hroznů, nic víc." Vína se snaží dělat přírodní. „Nepoužívám kvasinky, vína nefiltruji, vracím se ke kořenům. I proto mám vína suchá. Hodí se skvěle do gastronomie. Sladká vína ať dělají jiní," tvrdí Nestarec v závěru rozhovoru.

Autor: Přemysl Spěvák

2.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích.

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích

Ilustrační foto

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Jižní Morava - Kromě třídění odpadu začali lidé v domácnostech používat žížalí kompostéry. Vznikla i mapa, díky které se mohou navzájem kontaktovat. Zapojili se nadšenci na Znojemsku a Hodonínsku.

Policisté při kontrole našli v autě extázi a pervitin. Soudce cizince vyhostil

Břeclavsko – Pozitivní test na omamné a psychotropní látky měl řidič Renaultu Master, kterého zastavili dálniční policisté na Břeclavsku poté, co auto přejelo na české území ze Slovenska. Pak následovalo další šetření. „Ve spolupráci s pracovníky celního úřadu kolegové vůz prohledali. Služební pes našel několik sáčků s krystalickou látkou a další pomůcky k výrobě návykových látek,“ uvedla břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová. Posádku auta tvořili čtyři cizinci různých národností.

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Jižní Morava – Horké léto a vášeň pro rychlost plní jihomoravské silnice motorkáři a policejní statistiky novými záznamy o dopravních nehodách. Poslední s tragickými následky vyšetřovali policisté devátého srpna u Čejkovic na Hodonínsku.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení