„Čekám zejména dotazy ohledně problémů a nemocí včelstev. Ty jsem připravený i prohlédnout a odebrat vzorky, abych posoudil jejich zdravotní stav. Pomůžu také s výběrem správného léku a jeho použitím," vzkázal břeclavský zvěrolékař.

Podle něj je momentálně na Břeclavsku největší problém v Mikulově. Do května tohoto roku je tam vyhlášeno ochranné pásmo kvůli rozšíření moru včelího plodu. „Užitečná informace pro včelaře je i ta, že na konci ledna plánujeme hromadný odběr od všech včel, který půjde na kontrolu," dodal Trumpeš.

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben věří, že možnost odborné konzultace uvítají nejen začínající chovatelé ale i zkušení a léta praktikující včelaři.

„Podobně jako ostatní oblasti zemědělství se neustále vyvíjí i chov včel a včelařství. Objevují se tak nejen nové metody chovu, ale i nové postupy v péči o včelstva a jejich dobrou kondici. Proto Státní veterinární správa připravila seznam soukromých veterinárních lékařů, kteří včelařům nabízí odbornou činnost," dovysvětlil Duben.

Vladimíra Trumpeše mohou včelaři oslovit v jeho starobřeclavské ordinaci či na telefonním čísle 602 734 595.