Spolumajitel Vinofruktu David Šťastný uvedl, že se zásah obešel bez komplikací. Upozornil také, že chov dodržuje všechny hygienické předpisy. „Jsem rád, že se zásah podařil rychle a dobře a že se uskutečnil už v zárodku," zmínil Šťastný. Firma v reakci na nákazu požádá stát o odškodné.

Starostka obce Pavla Norková sdělila, že drůbež doma chová také řada tamních obyvatel. Zda se opatření dotkne i jich, je zatím bez odpovědi. „Týkat by se jich to nemělo, ale situace se může rychle změnit," poznamenala starostka.

Kompletní informace o návratu ptačí chřipky najdete přehledně ZDE.

Výrazné obavy mezi lidmi zatím nejsou. S žádostí o informace se na vedení obce obrátila pouze jedna z obyvatelek. Starostka Norková přesto připravuje zprávu popisující aktuální stav a možná rizika. „Panika u nás nenastala, ale chceme jí předejít," doplnila Norková. Podle všeho je u podomácku chovaných kusů jisté minimálně evidování.

Pro obec s přibližně pěti sty lidmi jde o první zkušenost s ptačí chřipkou. Před deseti lety, kdy se vir objevil na několika místech Břeclavska, se jí hrozba vyhnula. „Pro nás jde o novinku, i proto chceme mezi lidi dostat potřebné informace," podotkla starostka. V blízkosti Brodu nad Dyjí jsou novomlýnské nádrže, kde volně žijí tisíce vodních ptáků.

Stejně jako v minulosti se i tentokrát vir objevil v několika evropských zemích. Čeští veterináři zatím ve většině případů nařídili v tříkilometrovém okolí ohnisek zlikvidovat veškerou domácí drůbež a ptactvo, v okruhu deseti kilometrů je dozorové pásmo s různými omezeními.

Břeclavsko není jediným jihomoravským regionem, kde se nákaza objevila. V minulých pokračovala likvidace chovů v Moravském Krumlově na Znojemsku i Ivančicích na Brněnsku. V pondělí jsou ve stejném okresu v plánu Oslavany. V pátek usmrtili veterináři 318 kusů domácí drůbeže.