Představitelé radnice sbírají ohlasy, které se stanou součástí analýzy naznačující další postup. Hotová má být v blízké době. V týdnu se Hustopečští sešli na veřejném projednávání, kterého se zúčastnili také architekti.

Zájem? Z více než pěti tisíc lidí jich přišlo přibližně třicet. „Postřehy jsou hodně košaté. Záleží, od kterých lidí informace získáváte. Jiné požadavky mají podnikatelé, jiné lidé navštěvující kostel a další zase ti, kteří na náměstí bydlí. Architekti nyní vyberou to, co lze uskutečnit," sdělil místostarosta Bořivoj Švásta ze sdružení Zdravé Hustopeče.

Rozdílné představy panují například u parkovacích míst. Zatímco část obyvatel by jich uvítala více, padl 
i návrh přetvoření na pěší zónu. Hustopečanka Veronika Košuličová se k předání poznatků teprve chystá. „Zrovna u parkování je to ošemetné. Míst je málo, ale více zeleně by náměstí také slušelo. Určitě se na to ještě podívám," říkala Košuličová.

Do dvanáctého června mohou lidé na radnici odevzdávat anketní lístky. Bez odpovědi zatím zůstává, kdy se modernizace uskuteční a kolik bude stát. Variantou je, že Hustopečí přemění náměstí postupně. „Pokud to bude systémové, klidně to dělejme i deset let," poznamenal opoziční zastupitel za ODS Libor Sadílek.

S nynějším postupem vedení města souhlasí. Tvrdí však, že v převážné většině vychází najevo stejné požadavky, jako před lety, kdy projekt připravovala minulá koalice. Tehdy právě v čele s občanskými demokraty.

I kvůli tomu je Sadílek přesvědčený, že loňské odmítnutí téměř šestimilionové dotace bylo chybou. „A nyní už možnost získat tolik peněz není," upozornil Sadílek.

Místostarosta Švásta pokládá loňské rozhodnutí 
i s odstupem za rozumné. Důvodem se tehdy stala vyšší suma než jakou vedení radnice předpokládalo a kterou bylo nutné k dotaci přiložit. „Bylo tam také více věcí, na které se dotace nevztahovala. Tlačil nás i čas, kdy mělo být vše hotové. Neudělali jsme špatně," nechal se slyšet Švásta.

Pokud se v budoucnu šance na zisk státních nebo evropských peněz zopakuje, chtějí ji v Hustopečích využít. Prvním krokem se ještě letos stane modernizace elektrické sítě pro zázemí slavností a různých akcí.