Už osmnáct let je Martina Konečná chovatelkou shetlandských ovčáckých psů „sheltií". Zkušeností s výcvikem psích dovedností má na rozdávání. V disciplíně agility malých plemen se před nedávnem s dalšími dvěma kolegyněmi stala dokonce vicemistryní světa na šampionátu, který hostil severočeský Liberec.

Protože byl liberecký závod určený pro čtyřčlenné týmy a Češky byly jen tři, běžela Konečná překážkovou trať s dvěma svými čtyřnohými svěřenci Inchem a Speedym. A zvládla to bravurně, s minimem penalizací. Když se k tomu přičetl i podobně bezchybný výkon jejích kolegyň, bylo z toho druhé místo za německým družstvem.

„Pro mě to byl obrovský úspěch, že jsem se do závodu kvalifikovala s dvěma zvířaty a s oběma jsem doběhla na hodnocených pozicích. To se v Česku ještě nikomu přede mnou nepodařilo," komentovala svůj největší úspěch v kariéře trenérky psů jednatřicetiletá chovatelka.

„Mistrovství světa je ta nejprestižnější soutěž, na které se dá vyhrávat. Soutěž družstev je o to složitější, že to nezáleží jen na vás, ale i na kolegyních. Počítají se tři nejlepší časy ze čtyř a všichni psi musí trať dokončit," připomíná Konečná.

Ta kromě soutěže družstev běžela i závody jednotlivců. Znovu dvakrát, s každým svým svěřencem. S Inchem byla 23. a se Speedy ještě o čtyři místa za ním. Celkem běželo 55 psů.

Zdroj: Youtube

„V jednotlivcích už se mi tolik nedařilo, nebylo to tak precizní, což jsem uznala po shlédnutí videa. Ale tam záleží hodně na specifikách tratě a je to hlavně o rychlosti zvířete," přidává svůj pohled na věc Konečná.

V hlavě ji zůstává povzbuzování v domácí liberecké hale. „Na klasických závodech sledují dění jen závodníci. V Liberci ale byla spousta kamarádů, známých a fanoušků, kteří mě podporovali. Bylo to příjemné. Já ale po vkročení na trať přestávám vnímat a soustředím se jen na svůj pohyb a na psa. Až v cíli mi pak došlo, jak hala hučela," směje se Krumvířanka.

Kromě soutěžení se již několik let věnuje i tréninku schopností a dovedností ostatních psů. Vede školení a pořádá intenzivní výcviky. Za poslušnými psy jezdí po celé republice. Nejčastěji ji však můžete vidět doma v Krumvíři nebo na cvičišti v Nejdku u Lednice.

„Je to teď tak napůl můj koníček a napůl obživa. Jezdím sice po celé republice, ale na uživení to není. To bych musela mít pravidelné nabídky ze zahraničí. Nějaké takové už sice byly, ale nedohodli jsme se na podmínkách výcviku," tvrdí mladá chovatelka.

Svého prvního psa podle vlastních slov dostala už v patnácti. Doslova si ho vydupala. A to byl její první shetlandský ovčácký pes. Do dvou let se to potom rozjelo a postupně jsem si založila doma i chovatelskou stanici sheltií.

„Moje první fenečka už není mezi námi, ale její dcera je právě téměř desetiletá Speedy, se kterou jsem byla práv v Liberci. Inch je pak teprve tříletý potomek fenky zakoupené již před lety pro naši stanici," vysvětluje rodokmeny „smečky", jak svým čtyřnohým miláčkům říká.

Kromě vicemistrovského titulu má Martina Konečná na svém kontě již osm let starý bronz z mistrovství Evropy v jednotlivcích a jeden vicemistrovský evropský titul v družstvech.