Prvních sto tisíc lahví vín s logem „slípky" přichází na svět. Nemá se jednat pouze o lákadlo pro zákazníky. Členové spolku Velkobílovičtí vinaři se svou ochrannou známkou na etiketě údajně brání před víny s nejasným původem a padělateli.

Podle Stanislava Hrabala ze spolku je etiketování logickou reakcí na vývoj situace na trhu s vínem. „Jakékoli pančování nebo napodobování našich vín by nám uškodilo. Museli jsme se tedy včas rozhodnout, jak si sami poradit s nekalými praktikami na nepříliš dobře kontrolovaném trhu," tvrdí Hrabal.

Kroky ministerstva zemědělství v tomto směru zatím považuje zhruba padesátka vinařů sdružených ve spolku za nedostatečné.

Vinaři z Velkých Bílovic si svoje vína sami hodnotí po vzoru spolků s víny originální certifikace (VOC), z nichž nejstarší funguje na Znojemsku. Do konce roku má kvalitu vín zaručit označení „slípky", tedy slepice, na více než milionu lahví. „Takové víno splňuje minimálně 78 bodů ze 100 na degustátorské stupnici, je vyrobeno stoprocentně z bobulí vypěstovaných ve Velkých Bílovicích, je typické pro tento region a nemá dle sommelierů i odborníků žádnou vadu," vysvětlil Hrabal.

Přechází k VOC

Velkobílovičtí vinaři mají slípku jako ochrannou známku od roku 2011. Podle vinařského odborníka Milana Sedláčka z Valtic mohou být s nápadem svého způsobu garance kvality a původu úspěšní.

Podobný projekt vinařů z Valtic ovšem po pár letech ztroskotal. „Síla Velkobílovických je v počtu vinařů. Zájem těch valtických se postupně vytrácel. Známku Hlavního města vína si naposledy přilepili na lahve jen dva vinaři. Od ročníku 2015 chtějí někteří jít raději cestou vín originální certifikace," nezatajoval Sedláček příklon valtických vinařů k zvažovanému označení VOC Valtice.

Do přísného systému VOC jsou zařazené nejtypičtější odrůdy daného vinařského regionu. „Díky garanci ministerstva zemědělství má tato certifikace lepší zvuk. Je to současný trend. Možná k němu postupně zamíří i Velkobílovičtí," prorokoval Valtičan.

Na Břeclavsku zatím fungují tři spolky s víny originální certifikace. A to VOC Modré Hory na Velkopavlovicku, VOC Pálava a VOC Mikulov.

Předseda spolku Víno z Velkých Pavlovic Pavel Lacina mladší v pondělí uvedl, že i jeho členové uvažují o vlastní ochranné známce. „Je to spíš otázka marketingu a zaručení kvality. Má to smysl, pokud se nastaví tvrdá kritéria pro zatřídění vín. Je třeba zvážit, zda výběr omezit i odrůdově, jako je tomu u VOC," uzavřel.