Starostové, učitelé, manažeři, lékaři, ale i studenti, vinaři, pokojská, dělník, dámská krejčová či žena v domácnosti. Ti všichni zastupují Břeclavsko na některé z jednadvaceti kandidátek do krajských voleb. Hlasování začíná už v pátek.

Nejvýše figuruje hustopečská starostka Hana Potměšilová. Je dvojkou na společné krajské kandidátce TOP 09 a Žít Brno. Už dříve vyloučila, že by se v případě zvolení vzdala starostovského postu. „Na kraji bych si dovedla představit práci například ve školské komisi," uvedla bývalá učitelka.

K volbám
∙ Volební místnosti budou otevřené v pátek 7. října od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu 8. října od 8.00 do 14.00 hodin
∙ Na vybraném hlasovacím lístku může volič zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u 4 jmen vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost
∙ Ve volební místnosti lze požádat o vydání kompletní sady hlasovacích lístků

Nejvíce jmen z Břeclavska obsahuje kadidátka Svobodní a Soukromníci – celkem patnáct. Druhé nejpočetnější zastoupení má okres díky dvanácti tvářím na lístku ODS, kde čtverkou je starosta Mikulova a nynější krajský zastupitel Rostislav Koštial.

Nejvýše postaveným sociálním demokratem je na osmé pozici místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka. „I kdybych uspěl, spokojil bych se s pozicí krajského zastupitele," odmítl už dříve možné „stěhování" do Brna.

První muž lidovců na Břeclavsku Richard Zemánek bude obhajovat krajský mandát z šestého místa.

Hnutí ANO vsadilo na valtického poslance Miloslava Janulíka, který je čtyřkou. Skloubit poslední rok v Poslanecké sněmovně s prací pro kraj podle něj lze. „Nebyl bych první ani poslední. Ambici na uvolněnou funkci nemám," řekl před časem.

V pětašedesáti­členném zastupitelstvu sedělo dosud osm politiků z Břeclavska – tři za ČSSD, po dvou za KDU-ČSL i KSČM a jeden za ODS. O zvolení usiluje 124 tváří.

V Břeclavi se bude společně s krajskými volbami konat i místní referendum. Má odpovědět na otázku, zda lidé chtějí nebo nechtějí u třídy 1. máje další velkoprodejnu. Aby nešlo o vyhozené peníze, je nutné, aby hlasovalo minimálně pětatřicet procent oprávněných voličů.