Nelíbí se jim, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce začala od srpna striktně vyžadovat a kontrolovat vyplnění průvodních dokladů k vínu, jak to stanoví platná zákonná norma z roku 2009. Ta na těchto dokladech při prodeji vína v množství nad sto litrů požaduje veškeré povinné údaje dle etikety.

Podle Průdka i dalších je to nesmysl. „Chtějí vypisovat věci, které jen zdržují a k ničemu to není. Kolem vína jsou jiné problémy, které by se měly řešit a ty nikdo neřeší. Toto nám jen přidává práci a přínos je nula," kritizoval šéf Révy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se brání tím, že pouze trvá na dodržování zákona. A zpřísněný přístup vysvětluje zesílením boje proti černému trhu s vínem.

Předseda Vinařské asociace České republiky Josef Valihrach ale hovoří o zbytečné byrokracii. „Je to podobně šílené vypisování, jako když vezete víno ze zahraničí. Chceme, aby to bylo jako předtím, kdy při prodeji vína na našem území úplně stačil dodací list nebo daňový doklad," uvedl Valihrach, coby jeden z iniciátorů petice. V pátek už na ní figurovaly desítky podpisů.

Podobný názor má i rakvický Průdek. „I já chci, aby na trhu s vínem nastal pořádek, ale jde se na to ze špatného konce. Proto se nám to nelíbí," vyjádřil se poté, co se zúčastnil čtvrtečního jednání Vinařské asociace k tomuto tématu v Moravském Žižkově.

Sešly se se tam zhruba čtyři desítky vinařů. „Nový přístup inspekce vinaře velmi tíží a ničí, nesouhlasí s tím. Chtějí to řešit, proto přijeli i navzdory tomu, že jsme uprostřed vinobraní," míní Valihrach.

Toho mrzí, že petici nepodpořil také konkurenční republikový Svaz vinařů. Jeho výkonný ředitel Martin Půček pro to má jednoduché vysvětlení. „Souhlasíme s tím, co se v petici říká, i my chceme zjednodušit systém. Nechceme ale postupovat cestou petice. Myslíme si, že cíle jsme schopní docílit formou jednání," sdělil Půček.

V tom, že se pod petici podepsali také někteří členové Svazu vinařů, Půček problém nevidí. „Je to rozhodnutí každého," komentoval to.

S Vinařskou asociací se shoduje na tom, že pro jednoznačnou identifikaci prodávaného vína by stačilo na průvodním dokladu uvádět číslo šarže. Další povinné údaje z etikety považuje za nadbytečné. „Sbíráme nyní konkrétní podněty od vinařů na seminářích. Jeden se už konal ve Valticích, další bude ve Velkých Pavlovicích. Poté vše projednáme s inspekcí," slíbil výkonný ředitel svazu.

Zároveň také zkoumá legislativu jiných vinařských států v Evropě. Uplatňovaný zákon totiž vychází z nařízení Evropské unie. „Pokud vím, tak tyto byrokratické postupy nepoužívají Němci ani Francouzi. Dali si výjimky. Jen naši úředníci na ministerstvu zemědělství zase nic," kroutil hlavou Valihrach.