Představitele už ve funkcích potvrdila hlasování při ustavujících zastupitelstvech. „Jednali jsme bezprostředně po skončení voleb. Jednání byla férová, k dohodě jsme dospěli s ODS. Podporu ale cítím od všech zúčastněných. Jde o širší koalici," zmínil Průdek také Evropské demokraty a sdružení Pro lepší Rakvice.

Nový první muž obce se chce s kolegy zaměřit na projekty, které se bývalému vedení nedařilo dotáhnout do konce. Konkrétní být ale odmítl. „Ještě je příliš brzy. Nad pokračováním projektů tady ale panuje shoda, chceme navázat na dlouhé a jinak úspěšné předchozí období," doplnil rakvický starosta.

Rozdílné vyladění

Nečekané spojení nastalo v Kurdějově, kde si pláclo Sdružení Kurdějovských občanů se starostou Matýškem a Pro Kurdějov společně, jehož kandidátku vedl kritik Václav Klein. „Na žádnou koalici si ale nehrajeme. Vždycky beru názory člověk a ne to, ze které strany pochází. Kdokoliv bude mít dobrý nápad, podpořím ho," říkal včera Matýšek.

Rozporů se neobává. „K řešení problémů dochází tím, že se kolem nich diskutuje a nakonec hlasuje. Na některé věci asi budeme mít rozdílné názory, ovšem to jsme měli i v minulém zastupitelstvu. Nejsme přece všichni vyladění na stejnou frekvenci. Jsme tady ale od toho, abychom se o tom bavili a vyřešili to," komentoval dohodu Matýšek.

Ve funkci pokračuje rovněž Stanislav Machovský v Podivíně. Jeho lidovce doplnili ve vedení města lidé z TOP 09 a ODS. V opozici zůstali sociální demokraté, komunisté a Sdružení nestraníků. „Nerad ale rozlišuji na koalici a opozici. Na obsazení postů radních a předsedů kontrolního a finančního výboru jsme se dohodli rychle," oznámil Machovský.

Zdůraznil, že se všechny strany shodly na prioritách nejbližšího období. Číslem jedna je dotažení modernizace základní školy. Hotovo by mělo být nejpozději v dubnu příštího roku. Podivínští se kvůli turismu chtějí také zasadit o výraznější propojení města s Lednicko-valtickým areálem.

Méně obvyklá situace panuje ve Velkých Bílovicích, kde se na spolupráci dohodly všechny tři úspěšné kandidátky.

Do čela si tam opět zvolili starostku Marii Vlkovou ze Sdružení nestraníků. Na krocích radnice se bude podílet i TOP 09 a KDU-ČSL. Velkobílovičtí si také vybrali nového místostarostu, stal se jím Karel Osička. „Mohlo by se zdát, že jsme bez opozice, ale systém je demokratický. Každý bude hlasovat podle sebe. Nikdo nebude do ničeho nucený tím, že je součástí koalice. Na nic si nehrajeme, řídíme se zdravým rozumem," dodala Vlková.