Podle lídra lidovců jsou větším problémem spory mezi Pro Regionem, ČSSD a ANO. „Necítím dobrou atmosféru v koalici. Možná tam ani nebyl problém osobní, ale spíše se jedná o rozdělení kompetencí. Z tohoto pohledu se mnoho nezmění," míní Zemánek.

Pěček ale hovoří o posunu. „Nově budu mít v kompetenci problematiku dopravy, včetně dopravních investic, tam je třeba udělat hodně práce. Již dříve jsme se také dohodli, že složitou oblast komunálních služeb, zejména v oblasti odpadů, převezme starosta," uvedl Pěček, který po svém předchůdci „zdědil" i odpovědnost za majetek města, kulturu a cestovní ruch.

Nový místostarosta chce zahájit rekonstrukci kina Koruna a nastartovat postupnou obnovu zámku. Břeclavanům slibuje levnější městskou hromadnou dopravu či výměnu zastaralých semaforů. „Můj osobní cíl je také zlepšit průjezdnost na průtahu městem," stanovil si Pěček odvážný úkol.

Svatopluk Pěček
∙ má šedesát let, je ženatý, vychoval dva syny
∙ přes třicet let pracoval 
u profesionálních hasičů

Pro zastupitelku za opoziční ODS Evženii Klanicovou bude spolupráce s novým místostarostou příjemnější. „Máme podobný náhled na kulturu. Jinak se ale, obávám se, v zásadě nic nezmění, trend je nastavený. Jakékoliv konstruktivní návrhy opozice současná koalice vůbec nebere v potaz," kritizovala Klanicová.

Co bude od května dělat Vojta, nechtěl dnes již jen řadový zastupitel prozradit. „Dopřeji sobě a své rodině tu výsadu, že mé další zaměstnání nebude záležet na tom, jestli na radnici bude sedět Petr nebo Pavel," odmítl pouze, že by zůstal zaměstnancem města.

Vojta oznámil rezignaci už v únoru kvůli kritice jeho kontroverzní fotbalové cesty i neshodám v koalici. Loni vyrazil v leteckém speciálu s pražskou Spartou k předkolu Ligy mistrů do Moskvy. A to v době, kdy se odpadového hospodářství ve městě ujala firma patřící do skupiny Ave. Ta má stejného vlastníka jako Sparta.