Projekt nese název Hodina moderní chemie. Jeho cílem je zpopularizovat chemické disciplíny. „Dnes se na výuce vystřídá šest tříd. Bude to taková netradiční chemie," vysvětluje s nadšením ředitel školy Jan Sedláček.

Na stole leží několik zkumavek, misek a nádob s červeným výstražným nápisem. „Představíme si takové triky, které jste mohli vidět třeba i ve filmu Harry Potter. Akorát nám chybí kouzelnické kotlíky," usmívá se vysokoškolák Ondřej Rychecký, který přijel z Prahy společně s kolegyní Evou Maxovou.

Ze země zvedají uzavřenou nádobu, Rychecký opatrně oddělává víko a ruku si obmotává hadrem. „Víte někdo, co se vám stane, když sáhnete na něco, co má mínus osmasedmdesát stupňů?" ptá se třídy. „Popálili bychom se," šeptají gymnazisté.

Rychecký vyndává hrudky suchého ledu a s přesnými instrukcemi je vkládá zájemcům do rukou. „Musíte si led pořád přehazovat. Jinak vás bude hodně pálit," upozorňuje Maxová.

Drolící se květina

Někteří jej po této informaci rychle předávají do dlaní svému sousedovi. Stala se z toho neplánovaná ledová štafeta.

Další pokus připomíná opravdu scény z učebny lektvarů v Harry Potterovi. Ukazují, jak se chová tekutý dusík. Oblaka páry stoupají z nádoby. Vybírají dobrovolníky. Musí zahrát scénku, kdy muž zve dívku na rande s květinou v ruce.

Předá jí dívce, která ji noří do tekutého dusíku. „A teď si představte, že se rande nevydařilo. Ukážeme si, co to znamená omlátit kytku o hlavu. Tak do toho," pobízí vysokoškolák dívku. Ta nejdříve váhá, ale po chvíli několika údery rozdrolí do chlapcových vlasů zmrzlou květinu. Třída vybuchuje smíchy.

Netradiční hodinu završuje výbuch střelného prachu a ochutnávka vyrobené meruňkové zmrzliny.