Když Josef Kleiber z Velkých Bílovic přicházel ve středu na Městský úřad v Břeclavi, v hlavě si pohrával s myšlenkou, že se otočí a přijde příště. Tak jako před časem, kdy čekání na vyřízení nového řidičského průkazu vzdal. Náladu mu zkazila dlouhá fronta.

„Vzal jsem si tehdy lístek s číslem 550 a člověk vedle měl 490, tak jsem se na to vykašlal. Nemám čas čekat tři hodiny. Uvidím, jak to bude vypadat teď," poznamenal Kleiber a vstoupil do budovy úřadu.

Ve frontách v Mikulově, Hustopečích a Pohořelicích se v těchto dnech střetávají dvě věci, které čekání prodlužují. První je rozhodnutí lidí, kteří s výměnou otálejí a poté se na úřad vydávají ve velkých skupinách.

Druhou je samotný systém. V jedné „frontě" čekají řidiči, kteří jdou s formulářem, a lidé, již už si chtějí nový průkaz jen vyzvednout. „Ano, odbavujeme všechny stejně, tedy, i když jdou s výměnou a i když si jdou pro nový řidičák," potvrdila mluvčí radnice v Břeclavi Eliška Windová.

Podle tajemníka břeclavského městského úřadu Zdeňka Opálky by se situace mohla zlepšit v příštím roce. Požádal proto vedoucí odborů, aby se zamysleli na tím, jak proces urychlit. „Osobně mi aktuální stav také vadí. Chystáme opatření, která by jej mohla vylepšit. Nejde to ale za den. Nechceme experimenty, které by nám pak lidi omlátili o hlavu," uvedl Opálka.

V Břeclavi bylo možné objednat se i na konkrétní čas, termíny jsou však už plné. I tak lze přes internet alespoň sledovat, kolik žadatelů na úřadu právě čeká.

V Hustopečích zůstane naopak vše při starém. Podle vedoucí tamního odboru dopravy Dany Prajkové není ke změně důvod. Že by se ale dělaly fronty, vedoucí odmítla. „Snažili jsme se lidi upozorňovat po celý rok. U nás to funguje. Navíc, když se zpráva objevila v médiích, ve dvou týdnech jich přišlo poměrně dost. Čekací doba není delší než patnáct minut," reagovala Prajková.

Ovšem může být hůře. Jen v Hustopečích si má pro nové „papíry" přijít ještě dvanáct set šoférů. S dalšími stovkami až tisíci musí počítat v dalších spádových městech.

Kdo s výměnou počká až do závěrečných dnů letošního roku, může je na úřadu s lehkou nadsázkou také strávit. „Stav nevyměněných řidičských průkazů je u nás stále kolem dvou tisíc, je teď těžké dávat konkrétní čísla. Navíc stále máme asi tisíc průkazů ještě nevyměněných z minulých let," sdělila mluvčí.

Zda dojde k náporu, je podle ní teď nejasné. „Když jsme měli otevřeno v den voleb, přišlo něco přes třicet lidí, přestože dokážeme za den odbavit i více než sto žadatelů," dodala Windová.