„Díky tomu se podařilo zastavit dlouhodobé vylidňování vesnice. Naopak významně se zvýšil počet obyvatel. Během uplynulých tří let se k trvalému pobytu přihlásilo navíc asi 150 lidí. Nyní má obec 2 075 obyvatel,“ poznamenala Dagmar Humpolíková z vranovické radnice.

„V šedesátých letech minulého století žilo ve Vranovicích 2 050 lidí. Padesát let to šlo rapidně dolů. Jeden čas měla vesnice dokonce jen osmnáct set obyvatel,“ doplnil starosta Vranovic Jan Helikar.

Proč jsou Vranovice tak atraktivní, naznačil provozovatel budoucího vranovického domu pro seniory Ivo Kocián. „Pro Brňáky je to zajímavá obec. Spojení vlakem je ideální. Mám známého, který bydlí v Řečkovicích a pracuje v Pisárkách. Jízda tramvají mu trvá delší dobu než kdyby jel vlakem z Vranovic do Brna,“ zmínil osobní zkušenost.

Právě dobrá dopravní dostupnost je pro Vranovice zásadní. Přes obec totiž vede trať Brno – Břeclav. Lidé z Vranovic cestující vlakem nebo autem se do centra Brna vzdáleného pětadvacet kilometrů dostanou do třiceti minut.

„V obci jsou kompletní služby, základní a mateřská škola, umělecká škola, pošta, knihovna, lékaři i lékárna, obchody a řemeslníci,“ popsala další výhody Vranovic Humpolíková.

Obec se tak dál rozrůstá. V současné době prodává jedny z posledních zasíťovaných pozemků určených k výstavbě rodinných domů, a to v lokalitě Doliny. Nabízí je sama, bez zprostředkovatelů.

„V tomto území je plánovaná výstavba čtrnácti rodinných domů s veškerými sítěmi, silnicemi a chodníky. Podmínkou je kolaudace rodinných domů do deseti let od uzavření kupní smlouvy,“ sdělila Humpolíková.

Ideální dostupnost

Z Velkých Němčic se před pár lety přestěhoval do Vranovic například Ladislav Klimus. „Dostupnost do Brna je ideální. Ale celkově bych řekl, že se lidé stěhují zpět na vesnice. Jsou přijatelnější než města,“ zamyslel se muž, který ve Vranovicích pracuje. Do vesnice podle jeho slov míří spoustu Brňanů i lidí ze Znojma.

To sousední Přibice ještě mají v tomto směru co dohánět. V současnosti tam žije 1 081 lidí, což je podobný počet jako v roce 1986. „Dlouhou dobu i u nás docházelo ke snižování počtu obyvatel. Teď se to zase zlepšuje,“ uvedla přibická starostka Marie Bednářová.

Několik mladých rodin si v obci postavilo domy, ale vedení obce bude řešit i větší výstavbu. „Pokud není vhodná lokalita a nestaví se, obec bude vymírat,“ uvědomuje si starostka.

Na začátku roku 1971 žilo v Přibicích 1 281 lidí. Tento stav se však rok od roku snižoval až do roku 2004, kdy měla obec 994 obyvatel. Tento rok byl přelomový. V roce 2007 zase v Přibicích žilo přes tisíc lidí, přesně 1 020. Od té doby se počet obyvatel dostal na současných 1 081.