A současně vyvrací mýty, že jde o sport pro bohaté. „Často se setkáváme s názorem, že by si lidé rádi udělali letecký výcvik, ale že na něj nemají peníze," sdělil Vladimír Kamenský z aeroklubu pro městský zpravodaj.

Poté doplnil. „Roční kurzovné však většinou nepřesáhne cenu větší moderní televize. Třeba létání na kluzácích se ročně pohybuje okolo pětadvaceti tisíc. Mnohdy tak stačí ani ne dva tisíce na měsíc. Když chce někdo opravdu létat, stačí si odepřít pár drobností a splnění snu je na dosah skoro pro každého," pokračoval Kamenský.

Usednout do kokpitu a vznést se do několikakilometrové výšky lze zároveň se získáním občanského průkazu. Nutné je ovšem absolvovat kurz. „Mladíci a slečny se tedy mohou prohánět vzduchem dříve než na motoskútru," říkal muž.

Lidé z aeroklubu mají k dispozici letadla poháněná motorem i kluzáky. Na obě skupiny si zájemci mohou udělat zkoušky přímo v Břeclavi. Zklamaný ale nebude ani ten, kdo se chce proletět třeba jen jednou v životě. Stačí sednout k některému ze zkušenějších pilotů. „Pořádáme lety pro veřejnost, nicméně peníze z nich jdou na pokrytí nutných nákladů na provoz. Nemáme aeroklub jako výdělečnou činnost. Jen zkrátka sdružujeme lidi, kteří létání milují," uvedl Kamenský.

Například ve větroni je možné urazit i pět set kilometrů a z kokpitu si prohlédnout Beskydy nebo Malou Fatru. Obavy z nebezpečného hazardu jsou podle letců zbytečné. Tvrdí, že daleko víc rizik číhá na silnici. Více informací lze získat na webových stránkách klubu areoklubbreclav.cz a telefonním čísle 776 884 840. Zájemci o zapojení do kurzu by se měli ozvat do konce měsíce.

První zmínky o břeclavském letišti pochází už ze třicátých let minulého století. Letecké dny se v kalendáři objevily v roce 1964 a lidé je navštěvují i v současné době. Letošní ročník je v plánu na květen.