„Ve vládě jsme byli čtyři roky. Naši ministři pracovali po celou dobu bez skandálů, škraloupů… U voličů si to ale podporu nenašlo. Je to jasný vzkaz, že do vlády chodit nemáme. Musíme se naopak utužit a myslet na další práci,“ reagoval Zemánek na verdikt voličů.

Změnit se podle něj musí především přístup k obyvatelům: členové KDU-ČSL mají být více mezi lidmi a naslouchat jejím problémům. Chytit je potřeba hlavně témata s křesťanským přesahem. „Aby hlavním ochráncem křesťanství ve společnosti byl Tomio Okamura a nikoliv strana, která to má v názvu. To je pak špatně,“ sdělil Zemánek, jenž je nyní v Břeclavi opoziční zastupitel.

Lídr ODS Petr Fiala.
Z výsledků voleb jde vidět i boj o hodnoty, míní lídr ODS Petr Fiala

Jasno má také v tom, zda by celostátní vedení KDU-ČSL mělo vyvodit osobní odpovědnost za nižší volební zisk, než jaký měla strana před čtyřmi lety. „Předseda Pavel Bělobrádek se dříve jednoznačně vyjádřil, že když bude výsledek nižší než dříve, dá svoji pozici k dispozici. Výsledek horší je. Ztratili jsme čtyři poslance. Očekávám proto, že jako správný chlap splní, co řekl,“ dodal Zemánek.