Před sedmdesáti lety stál Ján Novenko po boku svých přátel v osmé gardové jezdecké divizi Rudé armády 
a podílel se na osvobození Hustopečí, Křepic, Brna a také Lanžhota. Právě Lanžhot byl první osvobozenou obcí na Moravě. V sobotu nejen Novenko zavzpomínal na tamní těžké boje proti nacistickým okupantům. V Lanžhotě odstartoval maraton oslav sedmdesátého výročí osvobození na Břeclavsku.

Lanžhotské náměstí zaplnila ukázka vojenského ležení a techniky. Nechyběla ani polní kuchyně, kde vařili pro všechny přítomné guláš. „Přišla jsem především proto, že jsem byla zvědavá na zdejší atmosféru. Oslavy před deseti lety si totiž vybavuji jen matně. Také jsem hodně zvědavá na výstavu, kde se dozvím zase něco více o historii našeho města," řekla Lanžhotčanka Petra Vališová, jejíž kroky mířily k městskému úřadu.

Tam se vydala i Gabriela Urbanová. „Když ještě žila moje babička, tak nám doma hodně vykládala, jaké to tady bylo za války a co všechno zažili. I proto jsem se dneska přišla podívat," podotkla další obyvatelka Lanžhota.

Cena za osvobození

Městský úřad se na jeden den stal výstavním místem. Rozlehlou místnost zaplnilo nejrůznější vojenské vybavení od oblečení přes zbraně a odznaky. „Zbraně a veškeré historické fotografie a dokumenty, které jsou zde k vidění, nám zapůjčil Klub vojenské historie z Břeclavi. Pár členů klubu jsou i lidé z Lanžhota," nechala se slyšet pracovnice úřadu Martina Srholcová.

Druhá expozice, kterou Lanžhotští připravili, byla výstava věnovaná židovské dívce Anně Frankové. Ta si v koncentračním táboře psala deník, který ji posmrtně proslavil. Vzpomínky z jejího života si zájemci mohli prohlédnout v budově lanžhotské základní školy. A nejen to. Nástěnky pokryly kresby školáků. Znázorňovaly, jak si představují osvobozování města.

Boje o Lanžhot byly mimořádně těžké a tomu odpovídala také cena za osvobození města. Odhaduje se, že za jediný týden padlo 1500 sovětských vojáků a o život přišlo také šestapadesát Lanžhotčanů. „Lanžhot měl být rozstřílený," vzpomínal přímý účastník bojů Novenko.

Na památku padlých vyrazil průvod, ve kterém šli skauti, krojovaní, starosta Lanžhota Ladislav Straka, předseda okresního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Václav Vaněk, veteráni Vlastimil Němeček, Ján Novenko a mnozí další. K památníku přinesli věnce a vojáci obětem několika salvami vzdali hold. „Oběťmi se stala řada lanžhotských obyvatel. Lanžhotčané ale také aktivně bojovali proti okupaci. Těžko si dokážeme představit, co tenkrát lidé prožívali," pronesl mimo jiné Straka.