Cítíte se pod tlakem?

Situace je pro nás nepříjemná. Snažím se získat co nejvíce informací, protože teď nelze dělat skoro nic jiného než postupně informovat obyvatele. Rozhodování jde mimo nás. Uvidíme, jestli bude tábor využitý. Někteří říkají, že ano. Jiní zase tvrdí, že se po měsíci složí a odveze. To by pro nás byla dobrá zpráva, ale nevěřím tomu. Jak bude migrační vlna pokračovat, nikdo neví. Neznámých je více než známých. Pod tlakem proto jsem. Někteří obyvatelé křičí, že uprchlíky nechceme, další nabízejí materiální pomoc. Reakce jsou různé.

Co teď jako město můžete dělat?

Prakticky nic. Několikrát jsme sdělili představitelům ministerstva vnitra, že náš zásadní požadavek je následující: pokud bude zařízení v provozu, chceme, aby bylo řádně střežené. A současně, aby bylo zamezeno nekontrolovatelnému pohybu uprchlíků po městě. Za to už jsem od některých obyvatel schytal, že jsem xenofobní rasista.

Opravdu?

Ano. Ale nejde o to, co si myslím, nebo nemyslím. Ti lidé jsou zadržení, protože porušují zákony České republiky a mezinárodní dohody. Proto se tady nemohou volně pohybovat. To je fakt. Mou povinností je zajistit bezpečnost a pořádek. V tomto budu nekompromisní.

Nabádáte například městskou policii k větší ostražitosti?

Se situací, která nastala, spokojení nejsme. Nicméně nechci, abychom se vůči ministerstvu, policii a hasičům chovali odmítavě. Naopak jsme jim nabídli a uskutečnili pomoc ve smyslu znalostí místních poměrů. Pomohli jsme i s ostrahou tábora po dobu jeho výstavby. Panu veliteli jsem ale sdělil, že si nepřeji, aby se strážníci v následujícím období o areál jakýmkoliv způsobem zajímali. Je to věcí policie. Naše hlídky mají být ve městě. Náměstkovi ministerstva vnitra jsme řekli, že pokud tady uprchlíci budou, ať dojde k navýšení počtu policistů.

Jaká je vlastně spolupráce s ministerstvem vnitra?

Standardní. Informují nás, otázkou je, jak rychle a intenzivně. Podle mě ale ani oni nemají zcela přesnou představu, jak bude migrační vlna postupovat a co se bude dít. 
V uplynulých dnech jsem jezdil mezi kanceláří a Poštornou. Nyní má tábor na starosti Správa uprchlických zařízení. Chci vědět, zda mě tam vůbec pustí na kontrolu. Přinejmenším chci být informovaný. Určitě není v jejich zájmu něco tajit.

Požadujte ekonomické náhrady za práci městských strážníků. O jakou částku jde?

Zatím nevím. Při hlídání suplovali práci státu, proto by se k tomu měl postavit a náklady nám vrátit. Zbohatnout na tom nechceme. Částky eviduje velitel.

Ve středu jste oznámili, že podáte trestní oznámení za šíření poplašné zprávy. Stalo se tak už?

Ve čtvrtek jsem ji podepsal. Jsem smířlivý člověk a nikdy jsem si nemyslel, že budu na někoho podávat trestní oznámení. Co jsem se dočetl, mě ale opravdu naštvalo. Lidé v Břeclavi se bojí, mají obavy a panuje zvláštní atmosféra. Do toho nějaký nezodpovědný člověk píše na internetu hlouposti.

Jak to vnímáte?

Považuji za naprosto šílené, když někdo napíše, že v Poštorné jsou čtyři tisíce uprchlíků a že bude další stanové město v Charvátské Nové Vsi. Je to lež a nesmysl. Lidé, kteří zveřejňují takové bludy, si musí uvědomit, že se je někdo pokusí vypátrat a dá mu za šíření poplašné zprávy po šlapkách. Takové masírování veřejnosti nikomu neprospěje. Naopak chci lidi ve městě uklidňovat a ne děsit.

Jak často jste na vlakovém nádraží?

Jsem domluvený s ředitelem krajské policie, že budu dostávat zprávy o tom, kolik běženců ve vlacích je. Poslední dny už nepřijel nikdo. Je to neodhadnutelné a nemusím stát o půlnoci u vlaku, kde bych byl stejně k ničemu. (liv)