Zatím přicházíme ve známost a lidé k nám postupně získávají důvěru. Pivovar je pro mě srdcovou záležitostí, mám štěstí, že se pro mě koníček stal prací. Základem pivovaru je sládek, bez kterého bychom se neobešli. Od začátku máme stejného a nehodláme to do budoucna měnit. Čas s rodinou trávíme z větší části v pivovaru.

Pracoval jsem osmadvacet let v energetice, letos ale došlo k účelové likvidaci malých společností, což byl i můj případ. Mezitím jsem už pracoval na tom, aby pivovar mohl vzniknout. A co jsem tomu obětoval? Kromě trochy nervů nic výrazného. Je to jen na úkor času, ale bez toho to nejde. Není to jen o tom, že se pivo uvaří. Kolem je spousta práce v ležáckém sklepě.

Za dobu co podnik máme, jsem dovolenou nestihl. Začátek byl hodně hektický, volno jsem si ale stihl vybrat ještě předtím. V novém roce navíc chystáme rozšíření. Současná kapacita ležáckého sklepa osm tisíc litrů nám už nestačí, navýšíme ji o dalších sedm.

Standardně vaříme desítku a jedenáctku, ve sklepě už opět leží třináctka tmavý speciál a na čepu teď máme i třináctku vánoční světlý speciál.

Sortiment pomalu rozšiřujeme, kapacita nás doposud omezuje, protože speciály musí déle ležet.

Chvilka, kdy bych založení pivovaru litoval, ještě nenastala. Jsme na začátku, vše chce svůj čas. Odmítli jsme jít metodou pokusu a omylu, sázíme na kvalitu. I když se občas najde nějaký remcal, reakce na naše pivo jsou dobré. A to mě těší nejvíce.

Miroslav Šraga, 46 let, majitel pivovaru, Moravský Žižkov