Pravda, volné dny jsou pro poklidné užití sjezdovky důležité. Vůbec nejcennější je pro Němčičské i přespolní ale hlavně sníh a teploty pod nulou. Rtuť teploměru sice v pátek pomalu míří nad bod mrazu, přesto jsou podmínky stále vhodné k alespoň umělému zasněžení. „Na sjezdovce je průměrně kolem pětačtyřiceti centimetrů sněhu. Přírodní je ale pouze nízká horní vrstva," vypráví předseda němčičského Sokolu, který areál spravuje, Jaroslav Stávek.

Že se přírodní bílá pokrývka sotva udrží, je patrné na okolních kopcích osázených vinohrady. Pohled na lyžaře mířící díky takzvané pomě nahoru a „na dvou prknech" zase dolů je pro Stávka přesto uspokojující. „Výborně se nám rozběhla školička pro děti, které se nedostaly do dlouhodobého kurzu. Připravili jsme jim dvouhodinové lekce. Náladu nám vylepšuje nejen sníh, kterého jsme se konečně dočkali, ale také slunce. Chvílemi si připadám jako v Alpách," pokračuje Stávek 
s pousmáním.

K dokonalé spokojenosti chybí ještě zasněžení boční sjezdovky. Současný stav je přesto dostačující k tomu, aby se v Němčičkách lyžovalo ještě po únoru. „Mrznout ještě bude, takže sníh doplníme. Chceme zasněžit i boční sjezdovku, kterou potřebujeme 
k výuce jízdy na snowboardu," líčí předseda sokolské organizace.

Mezi návštěvníky je například Daniela Mátlová z Brna. S nadsázkou říká, že přijet musela. „Manžel chtěl totiž lyžovat. Jedno dítě máme v lyžařské školce a druhé hlídám. Muž sem přijel poprvé ve čtvrtek a budeme se nejspíš pravidelně vracet, aby se to naučily i děti. Pro ně je to ideální. Navíc tady není ani příliš mnoho lidí," rozhovořila se žena pod sjezdovkou.

Kolem zní pokyny, s nimiž zápolí děti od tří let nahoru.

„Špičky k sobě."

„Neboj."

„Váhu dopředu."

„Výborně."

„Ještě jednou."

S blížícím se polednem je ruch patrný rovněž v půjčovně vybavení. „Na horách toho sněhu moc není a někteří lidé si poškodili lyže o kamení. U nás si to pak dávají do opravy. Nejvíce pak půjčujeme dětem ve školce. Ty většinou zatím nemají vlastní výbavu, protože rodiče nevědí, zda je bude ježdění bavit," tvrdí Stávek.

Ačkoliv lze na sjezdovce spatřit nejeden pád, Stávek klepe na dřevo: „Úrazy se nám vyhýbají, za což jsme rádi. 
V jednom období jich bylo více. V hustopečské nemocnici se teď diví, že k nim od nás nikdo nejezdí," dodává Stávek s tím, že rodiny mohou dorazit o víkendu hodinu po poledni.