Vzhledem k tomu, že aktivisté pro vyhlášeního místního referenda sesbírali dostatek podpisů, mělo by jít jen o formalitu. „Komplikace nepředpokládáme. Stavět referendu překážky by nebylo šťastné. Myslím, že představitelé města ho berou jako realitu a doufám, že se k tomu tak i postaví," řekl Matuška.

Odhady nákladů referenda při spojení s říjnovými volbami se pohybují kolem dvou set tisíc korun. „Město to bude stát peníze, ale nedá se nic dělat. Jenom doufám, že referendum bude platné, že přijde požadovaných pětatřicet procent oprávněných voličů. Není to úplně málo, i účast v komunálních volbách bývá v Břeclavi nižší," upozornil starosta města Pavel Dominik ze sdružení Pro Region. Se smyslem referenda i formulací otázky má trochu problém, ale přání obyvatel stvrzené podpisy respektuje.

Od referenda se naopak zcela distancovala ODS. A to i navzdory tomu, že její zastupitel Luboš Krátký byl jedním z iniciátorů sběru potřebných podpisů. ODS to označila za jeho soukromou aktivitu. „Nesouhlasíme s žádnými aktivisticko-populistickými referendy, která nikdy nic nevyřešila. Podle našeho názoru by měly vždy proběhnout odborné debaty, které jsou podložené výpočty, dokumenty, posudky a projekty," uvedl už dříve předseda břeclavské ODS Richard Bartoš.

Řada Břeclavanů ale referendum vítá. „Lidé by měli sami říct, co chtějí a co ne. Už dnes je hlavní tah městem úplně ucpaný. Postavit další supermarkety, asi bych si musel koupit vrtulník," hořce se pousmál Jaroslav Kicl, který bydlí v městské části Poštorná.

Také opoziční KDU-ČSL referendum podporuje. „Myslíme si, že tak důležitá věc má být rozhodnutá co největším počtem lidí. Kdy jindy by se mělo referendum použít?" ptal se lídr lidovců Richard Zemánek.

Ani s výjimečným červencovým termínem nemá problém. „Termín jsme důkladně vyjednali, aby vyhovoval co nejvíce zastupitelům. Chceme-li spojit referendum s volbami a ušetřit peníze, nejde to jinak. Jsme politici a je naší povinností být k dispozici, když je potřeba. Je to mimořádné zasedání a materiálů není tolik. Ty dvě tři hodiny snad nikoho nezabijí," míní Zemánek.

Jednání zastupitelstva začíná v pondělí v pět hodin odpoledne ve velké zasedací místnosti v prvním patře radnice.

Otázka referenda:
Požadujete, aby orgány města Břeclav do doby kompletního zprovoznění obchvatu Břeclavi činily veškeré kroky v samostatné působnosti k tomu, aby zabránily výstavbě dalších velkoprodejen a nákupních center v blízkosti třídy 1. máje a ulice Národních hrdinů (zvláště v areálu bývalého podniku Tranza, na takzvaných Zámeckých loukách a v areálu bývalého cukrovaru)?