Na krku zavěšené červené kapsičky na skleničky a na rtech úsměv. Mezi padesáti otevřenými sklepy ve Velkých Bílovicích v sobotu korzovalo na čtyři a půl tisíce lidí, aby okoštovali to nejlepší ze sudů tamních vinařů. Jako vždy se mezi sklepy mísila řada dialektů a jazyků.

„Letos dorazilo asi o devět set lidí méně než loni. Konkrétně přišlo 4 440 návštěvníků. Nejvíc za to asi může počasí. O tom, že bude mrznout, se v týdnu dost mluvilo, takže se podle toho lidi zařídili. I tak ale byla atmosféra jako vždy výborná a zábava v party stanu na náměstí potrvá až do nočních hodin," hodnotil v sobotu večer jeden z organizátorů František Zapletal.

Osmý ročník oblíbené akce nabídl příchozím pro koštování dostatečný komfort. Mezi sklepními stanovišti jezdily autobusy a taxíky, hrála hudba, voněly zabijačkové pochoutky a k ochutnání lákaly tisíce a tisíce lahví.

Nalévala také letošní Královna vín, Věroslava Osičková. Rodinné vinařství jejího otce Jaroslava zavedlo své přátele a příznivce i do sklepa nebo na kus tlačenky. Přestože Osičkovi vyrábí vína netradiční, autentická, v sobotu se doslova nezastavili.

„Ze sklepa do sklepa se účastníme poslední čtyři roky. Protože neděláme úplně klasická vína, trvalo to, než si našli turisté cestu i k nám. Pro některé totiž platí pravidlo čím sladší, tím lepší. Teď už ale pravidelní návštěvníci ví, o co jde a vrací se na oblíbená místa. Včetně našeho sklepu," usmíval se bratr nedávno oceněné dívky Luboš.

Přínosná akce

Ten preferuje menší degustace, kde může vinař vyprávět o historii, vlastnostech a detailech té či oné odrůdy nebo vzorku. Přesto vidí v akci, která vždy víkend před Velikonocemi láká do tamních sklepů, jasný přínos.

„Některým menším vinařům zaplatí tato akce celý rok, a tak se můžou dál věnovat vinaření jako svému koníčku. Podstatné je to samozřejmě i pro velká místní vinařství. Akci se totiž daří. A to i přesto, že nebyla na okrese první svého druhu. Servis pro návštěvníky je ale jedinečný, a tak Bílovice táhnou," mínil sommelier.

Úzkými uličkami proudili milovníci vína až do sedmi hodin večer, kdy vinaři své vytížené sklepy po osmi hodinách uzavřeli. V některých z nich se odpoledne už vydatně zpívaly lidovky. Protlačit se do nich byl problém.

„Do Velkých Bílovic jsem přijela teprve poprvé. Příští rok ale jedu zase. Mám tu přátele a z vína jsem nadšená. Už jsem ochutnala asi třicet vzorků, hlavně bílá vína. Nejvíc se soustředím na tramíny a chardonnay," neskrývala nadšení Ivona Váňová, která na jih Moravy přijela až z opačného konce republiky.

Sympatické Liberečance nevadila ani zima. „Pořádně jsem se vybavila. Mám punčocháče a kožené rukavice," smála se, zatímco do jejího pohárku s červeným velkobílovickým kohoutem dolévali další vzorek.