VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelofest: Rozhoduje vzhled, vůně i chuť

Pohořelice - /FOTOGALERIE, VIDEO/ Prohlédnout, pořádně ovonět a nakonec ochutnat. Leckdo by si řekl, že degustátoři mají skvělou a záviděníhodnou práci. Když ale musí ohodnotit desítky vzorků kysaného zelí, většině lidí se jen zkřiví úsměv. Takový nelehký úkol mělo ipět komisí na letošním sedmém ročníku tradičního Zelofestu vPohořelicích.

18.1.2009 1
SDÍLEJ:

Zelofest: Rozhoduje vzhled, vůně i chuťFoto: Deník/Dagmar Fialová

„Dneska se nám tady sešlo přesně sto šedesát tři vzorků kysaného zelí. Určitě je to největší podobná soutěž v republice,“ říká jeden z pořadatelů a zároveň mluvčí Zelofestu Miroslav Vaněk z Pohořelic. Jak dodává, za ta léta, co „přátelé dobrého zelí“, jak si nadšenci říkají, soutěžní košt pořádají, se právě letos zúčastnil nejvyšší počet soutěžících.

Vzorky lidé přivezli nebo poslali ze všech koutů země. „Máme tady zelí z okolí, z Pardubicka, Dvora Králové nad Labem, severní Moravy, Uherského Brodu, z Brněnska, Znojemska a dokonce i z Rakouska,“ vyjmenovává Vaněk.

Jako správná soutěž má i Zelofest svá přísná pravidla. „Soutěžící mohli přinášet vzorky v sedmidecových omniových sklenicích s jejich jménem a městem, odkud zelí pochází. My jsme si všechny pořádně zapsali na seznam a sklenice jsme polepili pouze číslem, aby hodnocení bylo anonymní a objektivní,“ popisuje Vaněk.

Některým porotcům ale samotné vzorky nestačí a směle se pouštějí i do talíře segedínského guláše. „Ochutnal jsem pětadevacet vzorků zelí. Některé bylo naprosto skvělé, jiné zase výrobci evidentně dost přecenili,“ šklebí se Zdeněk Slavíček, který do poroty Zelofestu přijel až z nad Labem.

Správné kysané zelí podle svých slov pozná už od pohledu. „Když jsem s hodnocením začínal, myslel jsem si, že to nepoznám. Není na tom ale nic těžkého. Většinou to nejlepší zelí je hezky světlé, krásně řezané, voňavé a hlavní je samozřejmě chuť,“ snaží se přiblížit Slavíček.

Mnoho soutěžících se Zelofestu účastní už několik let. Pokaždé se snaží porotu osnit něčím jiným. „Jsou tady lidé, kteří do zelí přidávají pokaždé jinou přísadu, která jim má zaručit úspěch. Nakonec ale stejně zvítězí klasika,“ hodnotil pokusy některých soutěžících Slavíček.

Atmosféra nasáklá štiplavou vůní kysaného zelí s každým ohodnoceným vzorkem houstne. Do sálu přijel už i senátor Jan Hajda, který všem oceněným soutěžícím za chvilku předá hodnotné dárky. „Už jsem se zúčastnil i loni. Velice se mi líbí myšlenka, že se nechutná pouze víno a slivovice, ale také zelí. Má to takovou pěknou pohodu. Už se těším, až ochutnám všechny ty dobroty ze zelí,“ těší se Hajda.

Někteří lidé přijeli z daleka, a tak přivezli hned několik vzorků vlastní i od sousedů. „My jsme přijeli až ze Dvora Králové nad Labem. Zelí pokaždé poíláme poštou, ale letos jsme si řekli, že musíme také přijet.A tak jsme přivezli hned jednadvacet sklenic,“ ukazuje soutěžící Alena Vlčková.

Přesto první místo neobsadila. Na pomyslný zelný trůn usedl Miroslav Vaněk mladší z Pohořelic, takže zlato zůstalo doma. Nikdo ale netruchlí. Radši si na talířek naklopí další várku křupavé pochoutky.

Autor: Dagmar Fialová

18.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Telefonování v zahraničí (ilustrační snímek)
9

Máte nevyžádaný hovor ze zahraničí? Nevolejte zpět, jde o podvod

Nálezy. Ilustrační foto.

Ztráty a nálezy? Někdy přijmou i kozla

AKTUALIZOVÁNO

Po srážce s vlakem ve Vracově zemřel řidič osobního auta

Vracov /FOTOGALERIE/ – Záchranáři, hasiči i policisté vyrazili v úterý krátce před jedenáctou hodinou k železničnímu přejezdu nedaleko vracovské základní školy. Po srážce vlaku s osobním autem tam zahynul člověk.

Sady s ovocem mizí. Nejvíce ubývá broskvoní a třešní

Brno /INFOGRAFIKA/ – Sadů a zahrad je na jižní Moravě stále méně. Nejvíce ubývá broskvoní. Problémem je levné ovoce z dovozu i počasí.

Grand Prix: hotely a kempy hlásí obsazeno

Brno /ANKETA/ - Kdo dřív rezervuje, ten dřív bydlí. Takovým heslem se řídí hotely i kempy pro dobu konání motocyklové Velké ceny České republiky. Do největší motoristické události brněnského okruhu zbývá deset dnů. Pro ubytování zbývá už jen pár míst.

Letní festivaly: skokové zvýšení zabezpečení, s radami přispěchalo ministerstvo

Jižní Morava – Vzal mobil a krátce před půlnocí natáčel jedno z vystoupení na Cibula festu. Devětadvacetiletý Tomáš Lidák z Hodonína má za sebou návštěvu hudební události konané na letišti jen několik kilometrů za Hodonínem. Z moravského příhraničí tam zamířily stovky až tisíce lidí. Než se mohli dostat do areálu, čekala je prohlídka. Pracovníci bezpečnostní agentury zjišťovali, zda někdo nechce vejít například se zbraní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení