VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zemědělce táhne bio, šetří přírodu

Břeclavsko /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Na Břeclavsku se rozmáhá biozemědělství. Hospodaření, které je šetrnější k přírodě, láká stále více pěstitelů.

26.6.2009 2
SDÍLEJ:

Vinař František Mádl ukázal účastníkům lednické bioakademie ekologicky šetrnější pěstování hroznů přímo ve své biovinici.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Označení bio může mít celá řada zemědělských produktů. Vína, sýry, pečivo, zelenina nebo maso. O tom, co je v ekologickém zemědělství nového, a jaké má kdo zajímavé poznatky z této oblasti, debatovaly ve čtvrtek a v pátek v Lednici desítky odborníků z celého světa. Zúčastnili se tam devátého ročníku evropské letní bioakademie.

„Česká republika není v této oblasti nijak pozadu. Za posledních pár let jsme u nás zaznamenali razantní nárůst ekologického zemědělství. Výměra ekologicky obhospodařované půdy se blíží osmi procentům, což nás řadí na páté či šesté místo v Evropě,“ podotkl správce regionálního centra Svazu ekologických zemědělců Pro-Bio Petr David.

V posledních letech došlo k velkému nárůstu ploch vinic, na nichž vinaři přecházejí na systém ekologického zemědělství. Velkého rozmachu dosáhlo také ovocnářství.

Přitom stát se například producentem biovína není vůbec jednoduché. Chce to trpělivost. „V České republice jsou čtyři výrobci biovína. Další desítky jsou v takzvaném přechodném období, kdy vinice musí tři roky dodržovat platnou legislativu ekologického zemědělství a až potom pěstitel může říct: Ano, mám biovíno. Tyhle tři roky trvá ozdravný proces vinice, kdy se odbourávají pesticidy, které vinař předtím používal,“ vysvětlil David.

Na ekologické zemědělství vsadil například Jan Hlaváč z Březí. Produkty jeho firmy s označením bio jsou obiloviny, luskoviny a zelenina. „O biopotraviny je velký zájem. Tímto způsobem hospodaříme už od devadesátého roku. Dělal jsem roky v zemědělství, a jelikož jsme už dřív nepoužívali žádné postřiky, tak jsme u toho zůstali,“ prozradil zemědělec, který pěstuje plodiny na dvaadvacetihek­tarové ploše.

Jeho výpěstky odebírají obchodní řetězce a další velcí odběratelé. Hlaváč říká, že coby ekologický zemědělec dostává každoročně třítisícovou dotaci na hektar půdy. „Myslím, že na tom v tomto směru nejsme o moc lépe než konvenční zemědělci,“ poznamenal.

Ekologické zemědělství se každopádně na Břeclavsku rozmáhá. Potvrzuje to i předseda Svazu integrovaného produkce hroznů a vína Milan Hluchý. „V posledních třech letech se začaly výrazně zvětšovat plochy ekologických vinic. Jednak je to v důsledku dotací, zájmu o ekologické produkty a konečně existuje technologie, která je funkční. Dnes jsme v ekologickém systému schopní ochránit evropské odrůdy révy vinné před hlavními révovými chorobami, jako jsou plíseň révová, padlí a botrytida,“ vypočítal.

Systém ekologického vinařství podle Hluchého zároveň významně přispívá k tomu, aby se vrátil život do zemědělské krajiny. „Děláme pro ministerstvo zemědělství detailní studii biodiverzity vinic. Tam se ukazuje, že dobře vedená ekologická vinice přispívá k výskytu různých druhů motýlů či ptáků,“ podotkl odborník, čímž reagoval na zprávy z tisku, že v regionu houfně ubývá některých druhů hmyzu.

Autor: Jiří Ševčík

26.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ROZÁLIE KOMENDOVÁ 27.4.2017, CHARVATSKÁ NOVÁ VES, 51CM, 3,7 KG
12

Novorozená miminka Břeclavska 17. týdne 2017

Ilustrační foto.

Hasiči vyjeli k poškozené plachetnici

Obchvat? Nejdřív lidé, pak příroda, zlobí se Břeclavané

Břeclav – Jediný živočišný druh, který ve městě trpí, je homo sapiens. Tak okomentoval Tomáš Lošák na Facebooku Břeclavského deníku Rovnost rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Ten nařídil projednání dopadů stavby obchvatu Břeclavi na životní prostředí. Vyhověl tak žalobě ekologických organizací Děti země a Voda z Tetčic.

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Internetový fenomén Modrá velryba, který skrze sérii úkolů, jež mohou vést až k sebevraždám, ovlivňuje děti a teenagery, se objevil i v České republice. Tvrdí to policisté, konkrétní případy ale nechtějí zveřejnit. Medializace fenoménu, který mezi lidmi vyvolal velký ohlas, nebyl dobrý krok podle jihomoravské policejní koordinátorky prevence Zdeňky Procházkové. „Už je to moc nafouknuté. Podobná nebezpečí jsou na internetu pořád, jen se pokaždé jinak nazývají," tvrdí.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Jižní Morava – Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies