Kritický je například Pavel Maláč. „Tohle už asi nikdy neuvidím. Pokud někdy vyjde učebnice zednictví, tak tohle by měla být ukázka, jak se to dělat nemá," poukázal velkobílovický rodák, který teď žije v sousedním Moravském Žižkově.

Muž upozornil na možné budoucí poškození fasády. „Systém začíná tím, že polystyren musí být lepený v jedné vrstvě. Tady je lepená jedna strana, druhá strana, pak je to zařezávané jedno přes druhé. Není zaručena soudržnost a do roka se tam mohou objevit praskliny," obává se Maláč, jenž vychází ze svých zkušeností jako zedníka.

Firma kritiku odmítá

Zástupce zhotovitelské firmy Pavel Kašník ale s jeho tvrzením nesouhlasí. „Důležité je si říci, že se nejedná o kontaktní zateplovací systém. To je mylně uváděno. Polystyren na starou fasádu je použitý k vyrovnání velkých nerovností," řekl Kašník.

Za pravdu mu dává i velkobílovická starostka Marie Vlková. „Pan Maláč si to špatně vysvětlil. Jde pouze o dvou až třícentimetrové vrstvy vyrovnání omítky, protože tu bychom museli doplňovat klasickou omítkou, což by bylo složitější," vysvětlila starostka.

Podle Kašníka jsou s vedením města, tedy investorem, v pravidelném kontaktu. Na pondělním zasedání otevřou téma i velkobílovič­tí radní.

Budova se opravuje už od konce uplynulého školního roku. Hotovo má být do konce ledna. Původní cena prací byla šest milionů korun, kvůli novým problémům se opravy prodraží o více než třetinu. Projekt prvně zahrnoval výměnu celé střechy, novou fasádu a zateplení zadní části budovy. Nastaly ale komplikace. „Zdi byly vlhké kvůli popraskané nefunkční kanalizaci," popsala Vlková. Školní výuka je nyní omezená.

Opravovaná budova ZUŠ Velké Bílovice.Zdroj: DENÍK/Michal Hrabal