Jak Čechová přiznala, veřejné křtiny s programem měly na Salmě premiéru. „Každé mládě má svého kmotra. Přispějí jim něco do vínku, abychom si je tady mohli nechat," přibližuje, jak to v nevýdělečném občanském sdružení chodí.

Farmu mezi Břeclaví a Lednicí vybudovala s ostatními nadšenci na svém pozemku postupně za pět let. „Zpočátku jsem jen potřebovala zázemí pro tři koně, osla a králíky. Zvířat ale začalo postupně přibývat. Už jsme vlastně takové malé zoo," rozhlíží se po svém „zvěřinci".

Na Salmě dnes spokojeně žijí koně, osli, poníci, kozy, ovce, králíci, kačeny a pes. Proč vlastně? „Děláme to hlavně pro děti, které se sem jezdí s rodiči dívat. Zadarmo. Kdo chce, může mezi zvířata nebo se třeba projet na poníkovi," popisuje Čechová.

A pokračuje. „Děti dnes sedí pořád u počítače, z televize znají slony a žirafy, ale jak vypadá živá ovce nebo koza, s tím mají problém. Jde mně o to, abychom u nich vypěstovali vztah ke zvířatům a přírodě. Když se to nepodaří v útlém věku, tak pak už ne," je přesvědčená.

Na farmě funguje už čtyři roky i chovatelský kroužek. Vlastně dva. Dvakrát týdně se tu schází předškoláci a děti z prvního stupně základních škol. Učí se vše o zvířatech, jejich životě i chovu. Pro ostatní zájemce je farma zatím přístupná prakticky kdykoliv. V polovině listopadu plánují na Salmě lampionový průvod, o víkendech v období Vánoc pak adventní program.

Vstupné se platí právě jen na konkrétní akce nebo při hromadných exkurzích škol. Jinak je vstup zdarma. „Jsme samozřejmě rádi, když nám návštěvníci dobrovolnou částkou přispějí na provoz nebo třeba přinesou krmení. Není to jednoduché. Nemáme žádné zaměstnance, všechno je na nás. Je s tím spousta práce, domů jezdíme jen přespávat," přiznává Čechová.

Právě chybějící čas byl jedním z důvodů, proč se kvůli Salmě vzdala práce policistky. Nelituje. „Splnila jsem si sen. A zjistila, že peníze nejsou v životě to hlavní. Jsem strašně spokojená, žiju jen pro zvířata. Vždycky jsem chtěla mít stáj s koňmi. Nikdy mě ale nenapadlo, že budu chovat kozy," usmívá se.