Už se skoro radovali. Za jednu mrazivější prosincovou noc zasněžili sněhovými děly téměř třetinu svahu. Pak šly ale teploty znovu nahoru a dnes jsou v lyžařském středisku v Němčičkách už zase „na suchu." Tedy vlastně na umělé hmotě.

Šéf areálu tělovýchovné jednoty Sokol Jaroslav Stávek neskrývá zklamání. „Nepočítali jsme s tím, předpovědi hovořily o kruté zimě. 
A je to jak loni, možná ještě horší," srovnával Stávek.

Nejníže položenou sjezdovku ve střední Evropě drží nad vodou víkendová lyžařská škola. „Dětí je i bez sněhu hodně. Lyžujeme na umělé hmotě," potvrdil šéf areálu, k němuž patří také koupaliště.

Brzy se navíc připojí i školy, které svah mezi vinohrady zaplní v pracovní dny. „Od ledna do půli března máme termíny plně obsazené," pochvaloval si Stávek.

Na umělé hmotě
V Němčičkách se i bez sněhu lyžuje každý den, i přes vánoční svátky. Na Štědrý den bude vlek pro zájemce v provozu do tří hodin odpoledne. Větší skupina si může domluvit také večerní lyžování za umělého osvětlení.

Jak ale přiznal, na „jásání" to bez sněhu není. „Na rozlyžování svah v Němčičkách úplně stačí. Tedy kdyby byl sníh. Bez něj to není ono," přiblížila názor řady lyžařů 
z Břeclavska Renata Miklínová z Podivína.

Jen omezený zájem veřejnosti je na ekonomice znát. „Nejsou peníze. Léto nám nevyšlo a my stále splácíme provozní budovu vleku. Na modernizaci a vylepšení teď není. I větší opravy musíme posunout," přiznal Stávek.

Přesto věří v obrat k lepšímu. „Rezignovat nemůžeme. Počítáme s tím, že nějaká zima přijít musí," uvedl.

K optimismu se nutí i starosta Velkých Pavlovic Pavel Procházka. Ten by po roční pauze rád viděl za hřbitovem znovu kluziště pro bruslaře. „Uvažujeme dokonce o druhé ploše na bruslení za sokolovnou," prozradil s tím, že v plánu je i večerní osvětlení.

Předpověď počasí do konce roku ale starostu netěší. „Vypadá to špatně, ale nevzdáváme to. Snad se mrazů dočkáme v lednu nebo únoru. Lidi už se na bruslení těší, hlavně děcka, mezi svátky by to bylo ideální," posteskl si Procházka nad pokračujícím teplem.

Podobně jsou na tom 
i v dalších obcích Břeclavska, kde spoléhají na přírodní kluziště. Jedinou možností tak zatím pro zapálené bruslaře a hokejisty zůstává břeclavský zimní stadion. Ten ale bude mezi svátky, od Štěpána až do třicátého prosince, bez hodin vyhrazených veřejnému bruslení. Kvůli pěti hokejovým turnajům.

Skutečné zimní počasí se sněhem a ledem už řadě obyvatel regionu chybí. Zejména těm mladším. „Poslední roky to není zima, jak ji známe. Chybí mi sníh, sněhuláci, bruslení na rybníku, kde si můžete bez problému zahrát hokej a nejezdíte jen dokola v davu jako na zimním stadionu. Chybějící led si v této teplé zimě vynahrazuji aspoň tím, že jezdím o to více na kolečkových bruslích," rozpovídal se například třiadvacetiletý Břeclavan Jiří Vinklárek.