Na bývalém autobusovém nádraží v Břeclavi parkuje Miloslav Hodecký každý den. Pracuje za rohem. Stejně jako mnoho dalších řidičů proto využíval možnosti tamního stání zdarma.

Tato výhoda brzy skončí. Břeclavská radnice parkování zpoplatní. Od prvního října. Podmínky se změní i před nádražím Českých drah a na Slovácké ulici.

Někteří lidé rozhodnutí vedení města kritizují, jiní ho předvídali. „Myslel jsem si, že to tak dopadne. Nejspíš budu nechávat auto o ulici dál, jako před stavbou dopravního terminálu a přesunem autobusů," řekl smířeně Hodecký.

Placení parkovného by se mu prodražilo. Byť úředníci tvrdí, že nastavená cena je příznivá. „Na bývalém autobusovém nádraží a před vlakovým nádražím se bude platit třicet korun za čtyřiadvacet hodin. V obou lokalitách také bude možné s použitím parkovacího kotouče parkovat půlhodiny zdarma," uvedl k připravované změně Roman Konečný, vedoucí odboru správních věcí a dopravy břeclavské radnice.

Hodiny se vyplatí

Podle zástupců města by zmíněná parkovací místa měla sloužit především lidem, kteří svá auta odstaví a dále cestují vlakem či autobusem. Před vlakovým nádražím cestující naloží či vyloží zavazadla bezplatně. Dříve řidiči museli zaplatit i za pár minut stání, nebo riskovat pokutu.

Po čtyřech letech ukončila na jaře provozování parkoviště mezi nástupišti a kaplí firma Tlak Smolík. Závory zmizely. „Pozemek předtím patřil Českým drahám, ve stejné době ho ale odkoupilo město Břeclav," podotkl mluvčí radnice Jiří Holobrádek.

Zpoplatnění uvedených parkovišť se týká doby od pondělí do pátku vždy od 7 do 17 hodin, v sobotu pak od 7 do 13 hodin.

Záměr vedení radnice ještě musí posvětit zastupitelé. Nicméně již stihl vzbudit diskuzi i na sociální síti Facebook. „Logika je jednoduchá, vydělat kde se dá a hlavně nic nedávat zdarma," čílil se Tomáš Opluštil.

Marcel Radkovič zase reagoval na kritické příspěvky poznámkou, že kdyby byla všechna parkovací místa zdarma, rychle by se zaplnila a pro mnohé řidiče by místo nezbylo. „Podle mě je fajn, že můžu na půl hodiny použít parkovací hodiny. Doteď se u nádraží muselo platit od pěti minut stání, za tu dobu se vesměs nedalo nic stihnout vyřídit," zmínil Břeclavan.

Parkovat v okresním městě zcela zdarma stále jde. Například na zatím poměrně málo využívaném místě u bývalé tržnice v areálu cukrovaru.