Žůrek podle inspektorů 
v oboru podnikal s osm let propadlým povolením, čímž porušil zákon o odpadech. Trest za to dostal už dříve. „Za stejný prohřešek jsme už podnikateli uložili v roce 2011 pokutu ve výši čtyřicet tisíc korun, přesto si nevyřídil nový souhlas k provozování zařízení. Subjekt se proti našemu rozhodnutí odvolal, ministerstvo životního prostředí však naše rozhodnutí potvrdilo. Do konce tohoto týdne podáme podnět na zrušení živnostenského oprávnění příslušnému živnostenskému úřadu," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Jindřich Mikeš.

Inspekce zveřejnila zprávu ve středu, kontrola se však uskutečnila už v březnu loňského roku. Od té doby trvalo administrativní vyřizování, které zahrnovalo i odvolání a přezkoumání rozhodnutí na ministerstvu.

Inspektoři do Chárvátské Nové Vsi zamířili při celostátních kontrolách nazvaných Blue 24. Na místě zjistili, že v provozovně dochází ke sběru a výkupu kovových odpadů, které byly sesypané na hromadách. Žůrek navíc nepředložil ani platný souhlas k provozování zařízení.

Ten původní vystavený úřadem Jihomoravského kraje byl z roku 2002 s dobou platnosti na pět let. „S něčím podobným jsme se už dříve setkali, ale běžné to není," komentovala obecně zjištěné prohřešky mluvčí inspekce Radka Burketová.

Břeclavskému podnikateli nyní hrozí, že o podnik přijde. Živnostenský úřad rozhodne do dvou měsíců od podání žádosti zástupců inspekce.