Okouzlující stavba v Bukovanech se nachází v uličce s vinnými sklepy. Z umístění plynuly technické potíže, kdy se při pracích muselo zapomenout na pomoc těžké techniky. Původně se zvažovala rekonstrukce, kterou však nakonec technický stav původního objektu nedovolil. Novostavba však svým půdorysem respektuje původní objekt.

Vila má velmi zajímavé členění.
Skvost v nitru Olomouce zachránili za pět minut dvanáct. Teď je co závidět

Na místě obytné světnice ve zděné části je tak nyní koupelna s WC a ložnice. Prosklená obytná místnost z ocelové konstrukce zase stojí v místě bývalých kozích chlívků. Sauna s odpočívárnou je umístěna v nástavbě ze dřeva.

Investorka se na spolupráci domluvila s ateliérem SENAA architekti. Ti při návrhu využili symbiózy moderních prvků s tradičními postupy.

„Dům využívá do posledního kousku prudce se svažující pozemek. Na ploše 230 metrů čtverečních se kromě domu jako takového nachází i kůlna na kola a nad terasou je do svahu zasazen bazén s panoramatickým výhledem do okolí Bukovan,“ uvedl za architektonickou kancelář Václav Navrátil.

Kombinace moderního a historického

Dům je zajímavý i tím, že řemeslníci při stavbě kombinovali moderní detaily s historickými technologiemi. Jde například o ručně tesaný povalový strop vsazený do ocelové konstrukce, na kterou navazuje bezrámové velkoplošné zasklení.

Tradiční roubený dům z roku 1880.
Roubenka Mezi lukami je skvostem ve vyhlášené Čeladné

 A jedna opravdová zajímavost? Tradiční lidová japonská technika shou-sugi-ban opalovaného dřeva je využita při ošetření celé nástavby saunového domečku na střešní terase.