Bude to omikronový fičák. Zkrácená izolace i karanténa dávají nákaze větší šanci. Leckdo by řekl, že je spuštěno to, co se nazývá ohavným slovem „promořování“ lidí. Je to správné?

Jednodušší je odpovědět na otázku, zda to je nezbytné. Pravděpodobně ano. Nová varianta koronaviru je rychlá. V USA se za jeden den nakazil milion lidí. Ve Francii stovky tisíc. Vyřazovat nemocné a ohrožené ze života na čtrnáct dnů by patrně ochromilo společnost.

Martin Komárek.
Vážit se, či nevážit?

Na druhou stranu se epidemie i přes testování všech a všude bude šířit rychleji. A tady vláda sází. Pravděpodobnost úspěchu je rozhodně větší, než když Andrej Babiš v roce 2020 nechal obchody před svátky otevřené. Jisté to ale není. Bude se omikron ve střední Evropě chovat stejně jako dosud v jiných zemích? Tam je méně agresivní a víc připomíná onu nešťastnou „virózku“, ke které býval přirovnáván covid.

Nejčernější scénáře se však nenaplnily ani při předvánoční vlně. S koronavirem musíme žít, snížit riziko může jen očkování: to by měla vláda mnohem lépe propagovat nebo ještě lépe učinit povinným. Pak by o správnosti nových opatření nebylo pochyb.