Zní to logicky a určitě to na velkou část voličů zabere. ONI to nezvládají vlastní vinou a už dlouho. MY na rozdíl od NICH ano. Tak proč máme kvůli naší lepší, účinnější reakci přijít o kus „našich“ peněz z obrovského záchranného balíku, který Evropa zvažuje? Proč máme doplácet na naše schopnosti?

Nepřátelé lidstva v akci

Měli bychom si připomenout, že právě země, kam má silněji směřovat nutná finanční injekce, neváhaly v uplynulých dekádách přispívat na to, aby v Česku byly co nejrychleji opraveny cesty, mosty, průmysl…

Tyto země si mohly říci: Copak my můžeme za to, že si Češi nechali zdevastovat svoji zemi během čtyřicetileté vlády komunistů? Češi se pro své směřování rozhodli sami, je to jejich problém, a ať si to tedy opraví, postaví, zrekonstruují za své. Naši, v té době bohatší, evropští partneři to neudělali, nepostavili se k nám zády.

Stejně tak bychom to neměli nyní udělat my. Měli bychom souhlasit s tím, aby významnější část evropské pomoci šla ekonomikám nejvíce poškozeným koronavirem. Prostě proto, že naši přátelé a spojenci ve Španělsku, Itálii a dalších zemích tuto pomoc potřebují o něco více než my.

P.S.

Jen dvě faktografické poznámky na závěr:

• I kdyby Česká republika nakonec ustoupila a souhlasila s klíčem navrženým Evropskou komisí, tak do rozpočtu naší země přiteče téměř 550 miliard korun. To je mnohem více, než kolik vláda Andreje Babiše dala na přímou koronavirovou pomoc.

Naberte o Velikonocích sílu i pozitivní náboj. Zvládneme to!

• Zmíněných 550 miliard je paradoxně více peněz, než na kolik by měla „nárok“ Česká republika, pokud by se peníze přidělovaly podle počtu obyvatel. Česko se podílí na celkové populaci EU méně než 2,4 procenta. A proto bychom měli z celého balíku dostat o 50 miliard korun méně, než je v navrženém programu, který tak vehementně napadá premiér Babiš.