Miloš Zeman zachází s rozdáváním státních vyznamenání jako zkušený reklamní mág. Máte upoutat pozornost k události poměrně nudné a dosti formální? Vyvolejte kolem ní rozpory, hádky a vášně, které nikoho nenechají v klidu.

Letos pan prezident vzbudil patřičné haló tím, že nepozval předsedkyni sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, skoro jistého staronového předsedu senátu Miloše Vystrčila a předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. A ještě několik dalších lidí, kteří mu nejsou osobně sympatičtí.

Martin Komárek
Osm let za ayahuasku

Když však pomineme reklamní účely, položíme si nutně otázku: Je řádový den soukromým večírkem hradního pána, kam si může vzít, koho chce? Nebo je to státní slavnost, kam by měli být zváni podle zvykového práva ti, kteří tam patří?

Pro první bod mluví to, že rozdávání metálů je výhradně v rukou prezidenta. Pro ten druhý, že je to tradiční oslava státního svátku, která má význam pro celou společnost.

Pak je tu třetí možnost, ke které se kloní autor textu. Řádový den v dnešní podobě je přežitekz pompézních dob. Významné osobnosti si jistě ocenění zaslouží, mělo by se tak však dít civilně a rozhodnutím odborné komise.