Na slavnostní premiéře v italském Miláně odhalila automobilka Lexus nový model LBX, který je považován za přelomový. Myšlenka je vtělena už do samotného názvu – LBX je totiž zkratkou pro „Lexus Breakthrough Crossover“. Kompaktní SUV s délkou pouhých 4190 mm otevírá značce dveře do zcela nového segmentu trhu, která je mezi zákazníky stále oblíbenější. Skupina B-SUV je přitom v prémiových vodách zatím poměrně nepočetná. Nejbližšími konkurenty budou například Audi Q2, Mini Countryman nebo BMW X2. 

Zástupci značky se netají velkým očekáváním, které od novinky mají: „Lexus LBX by se v Evropě měl stát jedním z pilířů naší nabídky a jsme si jistí, že se mu bude velmi dobře dařit i v České republice,” říká Jakub Květoň, manažer značky Lexus v ČR, a dodává: „Naše objemové ambice jsou proto jen ty nejvyšší. Chtěli bychom prodávat více než 300 vozů ročně a stát se lídrem prémiového B-SUV segmentu.“  K silné pozici na českém trhu má přitom pomoci i zajímavě stanovená cenová hladina. „České ceny jsou stále v jednání, nebudu ale daleko od pravdy, když prozradím, že LBX bude cenově začínat tam, kde končí Toyota Yaris Cross,” doplnil Květoň. 

Design ve znamení optických triků

Velikost a zařazení vozu si žádá spíše neformální vzhled, přesto si designéři ‚vypůjčili‘ řadu prvků z větších modelů. Přední část s vřetenovitou maskou bez orámování například jasně odkazuje na vlajkovou loď značky Lexus RX a podobné jsou i celkové proporce. Hlavním cílem designérů bylo navodit dojem výrazně většího auta, k čemuž mají pomáhat zejména výrazné vertikální linie a nízký přikrčený postoj.

Opticky výraznější je i provedení typické světelné lišty ve tvaru písmene „L“ na zádi. Na pohled působí nejmenší Lexus dynamicky a moderně, zároveň si ho hned bezpečně zařadíte do stáje japonské automobilky. 

Prohlédněte si Lexus LBX ze všech stran v následujícím videu:

Zdroj: Lexus

Kvalita a styl v kabině

V interiéru bylo primárním záměrem zachovat luxusní atmosféru a hmatové vjemy vyšších tříd. Tvůrci kladli důraz zejména na dobrý výhled ven, o nějž se starají zejména tenčí A sloupky, posunuté co nejvíce vzad. Vzhledem ke kompaktním rozměrům je od volantu vidět prakticky na celé vozidlo ve všech směrech. K výhledu přispívá i minimalistická palubní deska, která neruší zbytečnostmi, po straně plynule navazující na výplně dveří, a středový displej, který s ní elegantně splývá. 

Česká premiéra Hyundai Kona na Legendách
Hyundai Kona míří na český trh. Známe ceny

Jak je pro značku typické, velké pozornosti se dostalo materiálům a řemeslnému zpracování. Zákazník si může vybírat z celé řady barev, čalounění i dekorů, kromě  špičkové semi-anilinové kůže jsou v nabídce i ‚veganské‘ materiály a látkové potahy s výraznou texturou. Ambientní osvětlení má 50 barevných odstínů a několik volitelných motivů. Novinkou je plně digitální přístrojový štít o velikosti 12,3" a volitelný head-up displej. Nejednoho zákazníka jistě potěší, že pro ty nejčastěji používané funkce zůstala v kokpitu fyzická tlačítka. 

Na svou třídu je LBX překvapivě prostorné a dokonce i člověk s výškou přes 180 centimetrů se sám za sebe posadí. Zavazadlový prostor pod skládacím krytem nabízí 332 litrů objemu. 

Konektivita nezklame

Pro malé SUV určené především pro městské zákazníky je konektivita jedním z nejdůležitějších parametrů. Proto LBX po vzoru ostatních nových modelů Lexus umožňuje dálkové aktualizace softwaru jak multimediálních, tak bezpečnostních systémů. Zákazník tak může mít vždy jejich nejnovější verzi, aniž by musel  jezdit do servisu. Díky digitálnímu klíči, jenž je součástí volitelné výbavy, může majitel  snadno odemykat a startovat vůz pomocí chytrého telefonu, ale pomocí jeho sdílení třeba i umožnit přístup k autu dalším členům rodiny.

Opel Corsa
Opel Corsa po faceliftu dostává novou příď a hybrid

Nejnovější systém Lexus Link Connect s 9,8" dotykovým displejem nabízí cloudovou navigaci s aktuálními dopravními informacemi a hlasové ovládání v češtině, v příplatkové výbavě nebude chybět ani prémiové audio Mark Levinson se subwooferem a třinácti reproduktory.  

Samozřejmostí jsou nejnovější bezpečnostní funkce, jež jsou součástí poslední generace paketu Lexus Safety System+ 3 a jež s předstihem detekují různá rizika nehody. Kromě předkolizního systému, adaptivního tempomatu, lane-assistu a rozpoznávání dopravních značek sem patří třeba i inteligentní parkovací senzory s funkcí automatického brzdění, systém monitorování provozu za vozidlem a sledování mrtvého úhlu. Volitelně může být auto vybaveno dálkovým parkováním  pomocí chytrého telefonu. 

Nová generace hybridu

LBX přijíždí jako vůbec první model značky na globální podvozkové platformě GA-B, kterou sdílí například s Toyotou Yaris. Jejími předními výhodami jsou nízké těžiště, krátké převisy a široký rozchod, speciálně pro Lexus vznikla tuhá a zároveň lehká karoserie. Kromě pohonu předních kol bude k dispozici čtyřkolka, zajišťovaná elektromotorem na zadní nápravě. 

Pokud jde o motorizaci, dostane LBX nejnovější generaci hybridní pohonné soustavy o výkonu 136 koní a nejvyšším točivým momentem 185 Nm. Jejím základem je benzínový tříválec s objemem 1,5 litru a mimořádně malými rozměry i hmotností. Pomáhá mu elektromotor čerpající energii z nové bipolární NiMH baterie, která dodává vyšší výkon při rychlejší odezvě. Součástí pohonu je i nová převodovka a normovaná spotřeby by neměla přesáhnout 5 litrů benzinu. K možnostem dalších motorizací se zástupci značky nevyjádřili.

Trojice nových SUV od Hondy
Novinky u Hondy: Japonská značka představila trojici SUV během jednoho dne

Na první jízdní dojmy si musíme ještě počkat, neboť šlo zatím jen o statickou prezentaci, Lexus však slibuje mimořádně příjemný jízdní zážitek, založený na spojení řidiče s vozem. K tomu by měl ve značné míře přispívat velmi nízký posez - pouhých 285 milimetrů nad zemí. 

Lexus na míru

Jedním z hlavních taháků LBX budou široké možnosti personalizace. K běžným výbavovým liniím je možné zvolit ještě jednu ze čtyř takzvaných atmosfér - sofistikovanou Elegant, klasickou Relax, sportovní Emotion a městskou Cool. K dispozici budou pestré odstíny lakování karoserie, včetně možnosti dvoubarevného provedení s černou střechou, mnoho barev, dekorů a povrchů půjde objednat i do interiéru. 

Ještě dál je možné zajít s programem Lexus Bespoke Build, individuální službou, jež je obvykle vyhrazena pro větší a dražší modely. Umožní změnit například barvu bezpečnostních pásů nebo typ a barvu vyšívaných vzorů na čalounění.

Hlavní technické údaje

  • Rozměry: 4190 mm (délka) × 1825 mm (šířka) × 1545 mm (výška)
  • Pohotovostní hmotnost: 1280 kg
  • Velikost zavazadelníku: 332 litrů
  • Max. hmotnost přívěsu (nebrzděného): 750 kg
  • Motor: zážehový čtyřválec 1,5 litru
  • Převodovka: elektronická převodovka s plynule měnitelným převodem
  • Celkový systémový výkon: 100 kW / 136 k
  • Zrychlení 0-100 km/h: 9,2 s
  • Průměr otáčení: 10,4 m