Lidé budou mít v areálu Památníku k dispozici stojany s dezinfekcí a budou muset dodržovat rozestupy. „Upřednostňovat budeme také platby kartou,“ doplnil Rieger.

Kromě příprav na otevření proběhla v Památníku také malá změna. Instituce zrušila expozici věnovanou historii před 2. světovou válkou. Jedno z jejích témat se týkalo Gavrila Principa, který v Sarajevu v roce 1914 spáchal atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželku Žofii Chotkovou. Tato událost poté vedla k zahájení první světové války.

"Tato osoba má velký význam a proto ji budeme v Památníku nadále připomínat. Cela, kde byl po atentátu vězněn, je vybavená jednoduchým nábytkem a novou pamětní deskou," uvedl Rieger.

Plošné testování na koronavirus v Litoměřicích
Protilátky na koronavirus má v Litoměřicích jen zlomek lidí, ukázaly testy

Památník se pro veřejnost kvůli epidemii koronaviru uzavřel 11. března. Vliv to mělo také na letošní plán akcí a výstav. Zrušena byla výtvarně-dokumentární výstava amerického výtvarníka a lékaře Marka Podwala nazvaná Kadiš pro Dąbrowu Białostockou. „S autorem se pokusíme domluvit na novém termínu, aby o výstavu naši návštěvníci nepřišli zcela,“ ujistil mluvčí Památníku.

Posunulo se i slavnostní zahájení výstavního projektu, na němž Památník spolupracuje s Muzeem romské kultury v Brně, a plánovaná střednědobá výstava Genocida Romů v době 2. světové války bude v Malé pevnosti namísto původně plánovaného 9. dubna otevřena o několik měsíců později.

Tak probíhala Terezínská tryzna loni: 

V tradičním termínu třetí květnové neděle, čili 17. května, nebude moci proběhnout ani ústřední vzpomínková akce k uctění obětí nacistické perzekuce Terezínská tryzna. Jak připomněl ředitel Památníku Jan Roubínek akce takového typu a významu se v Terezíně koná se bez jediného vynechání každoročně od roku 1946.

„Nejen vzhledem k tomu, že si letos připomínáme 75. výročí osvobození českých zemí od nacizmu, jsme se usilovně snažili nalézt náhradní termín ještě v letošním roce. Nakonec jsme vybrali termín říjnový, konkrétně neděli 18. října,“ uvedl ředitel Památníku.

Alica Štefančíková, Radek Spála a Jan Štíbr (zleva)
Kritika od odborníků zabrala, kraj prodloužil konkurzy na šéfy galerií a muzea