Sport a víno k sobě krásně ladí

Nikdo, kdo projede Modrými Horami, by si neměl nechat ujít ochutnávku znamenitého vína, vyrobeného z bobulí hroznů révy vinné, která zraje na tamějších teplých stráních neboli „horách“! Nejvíce se zde daří modrým odrůdám, tedy červeným vínům, jako věhlasné a zde vyšlechtěné odrůdě André, mnohem mladšímu Agni nebo Modrému Portugalu či Frankovce. Před ochutnáním je ideální projížďka na kole.

Vinařská turistika v údolí Dunaje. Světově známá oblast Wachau a sousední vinařské městečko Langelois lákají návštěvníky z Česka
Mimořádné zážitky. Chutě světa vína a sektů u Dunaje lákají i české cykloturisty

Zvolit můžete jízdu po cyklostezce Modré Hory, která prochází regionem nebo Cyklostezku Krajem André či Moravskou vinnou stezkou. Kromě vyjmenovaných tras je v této oblasti vyznačeno i několik vycházkových chodníčků a turistických tras pro pěší např. Kravihorská turistická stezka. Je zde ale také dostatek sportovní vyžití pro necyklisty; od skvělého koupání v obci Němčičky, až po minigolf.

Dovolená, která nasadí laťku vysoko

Za navštívení stojí i rozhledna Slunečná a Opilé sklepy ve Velkých Pavlovicích nebo vrbické sklepy, např. při letní službě otevřených sklepů od 3. června do 27. srpna s rozverným názvem Na Vrbicu pro opicu. V kraji červeného vína se nachází i dvě přírodní rezervace Nosperk a Zámozníky. V těchto rezervacích najdete ukázky teplomilných společenstev rostlin a živočichů v jihomoravských pahorkatinách.

Otevřené sklepy nebo také putování pro sklepech a sklípcích jsou jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších vinařských akcí.
Otevřené vinné sklepy vybízejí k návštěvě a lákají na to nejlepší

Je-li jižní Morava vaším pravidelným výletním či dovolenkovým cílem, Modré Hory by vám rozhodně neměli ujít. Pokud se chystáte toulat jižní Moravu vůbec poprvé, vězte, že modrohorská krajina, víno i lidé vám nastaví laťku hodně vysoko.

Již 15. ročník putování mezi vinohrady a sklepy s chutí burčáku „Krajem vína 2022: Putování za burčákem po Modrých Horách“ se koná dne 3. září 2022.

Více o našich vínech najdete na www.vinazmoravyvinazcech.cz