Meduňce lékařské se dobře daří v každé zahrádce i v květináči. Je to víceletá bylinka a dokud roste a nekvete, její lístky můžeme sbírat klidně i každý den. Čím častěji, tím intenzivněji bude meduňka růst. Z meduňky je dobrý čaj nebo ji můžete přidávat do domácí limonády. Tato bylinka podporuje trávení, působí proti zvracení a průjmu, křečím a nadýmání. Celkově uklidňuje, harmonizuje organismus, má silné antidepresivní účinky, zlepšuje koncentraci i myšlení. V případě potřeby se dá použít k vyvolání pocení a snížení horečky. Je účinná při nachlazení, menstruačních potížích, migréně, závratích a šoku, ale využít se dá i v kuchyni na dochucení drůbeže či ryb. Nejúčinnější je čerstvá, následuje sušená varianta. Přestože se dá použít i do vaření, kde spíše předá své chutě, látky prospěšné pro zdraví organismu se vařením zničí.

Stévie cukrová je zase dobrou alternativou ke klasickému rafinovanému cukru. Je však několikanásobně sladší, takže pozor na její množství. Je vhodná pro diabetiky i pro lidi, kteří chtějí zdravě žít. Zlepšuje hladinu glukózy, její používání snižuje kazivost zubů, náchylnost na srdečně-cévní onemocnění, zvyšuje schopnost těla spalovat tuky a zpomaluje degeneraci tkání.

Bylo prokázáno, že stévie obsahuje množství antibakteriálních, antimykotických a protizánětlivých látek, které zmírňují bolestivé štípance, ale zvládnou i boj s akné. To vše dokáží listy této bylinky. Největší moc mají čerstvé, vylouhované v nápojích, o něco méně síly mají listy sušené, rozemleté na prášek.

Královna hub

Zatímco meduňka a stévie pěkně vypadají i pěkně voní, o hlívě ústřičné se to říct nedá. Příroda jí to však vynahradila účinky. Díky unikátním účinkům se intenzivně využívá ve farmaceutickém průmyslu. V mnohých případech se dokázalo, že spolupracuje s dalšími léčivy, pomáhá zlepšovat jejich účinek a redukovat nežádoucí účinky.

Účinnost všech darů přírody, bylinek i hub je závislá na podmínkách pěstování i na času sklizně. V případě bylinek se můžeme spolehnout na ty, které si vypěstujeme sami. Výživové doplňky z hlívy ústřičné je potřeba vybírat podle renomé výrobce a hlavně podle čistoty beta glukanu. Čím vyšší je procento, tím bude preparát účinnější.

JIŘINA EKRT JIRUŠKOVÁ