Ti totiž musí vedle své práce také suplovat učitele. Výuka probíhá on-line a dětským domovům chybí potřebné vybavení, především počítače. „Od našich partnerů jsme v loňském roce dostali 250 notebooků, z nichž jsme velkou část již rozdali, ale některé jsme si ponechali k realizaci našich projektů. Uvědomujeme si však, že nyní jsou potřeba jinde, a proto je darujeme,“ říká Linda Hurdová, ředitelka Nadání a dovednost.

Nezisková organizace obdržela notebooky od svých partnerů v průběhu loňského roku pro účastníky úspěšného projektu Rozhled, jehož osmnácté kolo aktuálně probíhá. Kvůli koronavirové pandemii probíhá projekt v on-line světě a termíny plánovaných workshopů a exkurzí do firem byly přesunuty na červen a červenec, až odezní současné restrikce. „Spustili jsme uzavřenou facebookovou skupinu pro středoškoláky „NA PLNÝ KOULE“, kde kromě pracovních příležitostí a hmotné podpory, jako například zmiňované počítače, sdílíme on-line a zdarma přístupné kurzy. Děti je hned absolvují a zvyšují si tak své kompetence,“ vysvětluje ředitelka Hurdová.

Všechny matky oslavily v neděli 10. května svůj svátek. Ilustrační snímek.
Svátek matek? Ženy jsou často učitelkami, řidičkami i manažerkami

Vzhledem k tomu, že část notebooků v rámci programu dosud nezisková organizace nevyužila, rozhodla se je darovat těm, kteří je v době zavřených základních a středních škol akutně potřebují. Notebooky dostaly děti v Dětských domovech v Brně, Jihlavě, Mikulově a Vranově „Moc děkujeme za předané notebooky, dostanou je naši středoškoláci, kterým se zejména v době distančního studia, budou velmi hodit," uvádí Radek Vovsík, ředitel Dětského domova se školou, střediska výchovné péče a základní školy Jihlava. „Jsme moc rádi, že teď, když nemohou kluci a holky do školy, je využijí pro on-line výuku a budou stále v kontaktu se svými vrstevníky, kteří jsou mimo dětské domovy,“ konstatuje Linda Hurdová.

LINDA HURDOVÁ