„Veřejné knihovny považujeme za bezpečný přístav vědění, porozumění a solidarity. Lidé, kteří v nich pracují, často nápaditě podporují dobré sousedské vztahy v obci a zapojují místní do veřejného dění,“ uvedla Tereza Lišková z Nadace OSF, která společně s Českou spořitelnou ocenění Bibliotheca inspirans organizuje. A dodala: „Jídlo je odvěký prostředek, u kterého k sobě máme jako lidé blíž. Vždycky když vidím tuzemskou knihovnu, jak do svých aktivit začleňuje jídlo, stravování, vaření…, tak mám radost a chci vědět víc. Za hranicemi najdeme knihovny, kde je vaření jedna ze základních komunitních aktivit. Rendlíky mezi regály!“

Mikulovská knihovna učí děti v rámci cyklu Chutné příběhy nejen vařit a dodržovat postupy, ale zároveň jim přibližuje i zemi, jejíž kuchyni se právě věnují. Ilona Salajková, která workshopy vymýšlí a vede, prostě dokáže na malém prostoru velké věci. „Inspirovala jsem se v jedné belgické knihovně a také v knížce Můžu ochutnat, která hezky popisuje tradice a pokrmy jednotlivých zemí. Děti podle indicií hádají, jaké kuchyni se budeme věnovat. A potom si o ní povídáme, učíme se v daném jazyce popřát dobrou chuť, a nakonec si něco společně uvaříme,“ vysvětluje Ilona Salajková.

Hlavy nahoru. Nad Nové Mlýny vzlétli lidé na motorových padácích
Hlavy nahoru. Nad Nové Mlýny vzlétli lidé na motorových padácích

Aby mohly vařit jak menší, tak větší děti, připravuje jim dva druhy návodů: „Těm menším ho zpracovávám obrázkově, větším textově. Rozdám je a pustíme se do práce. Zároveň se u toho učíme spolupracovat. Každý by chtěl míchat, solit nebo rozbíjet vejce, ale nemůžeme to dělat všichni najednou. Takže se střídáme a každý dělá něco.“ Rodiče a prarodiče menších dětí zůstávají spíše v pozadí a jen s úžasem sledují, jak jsou jejich děti zapálené pro věc.

„A samozřejmě ochutnají i jídla, která by doma nejedly. Většinou je nestihnu ani nafotit,“ směje se Ilona Salajková. Cykly probíhají jednou za měsíc a jsou zdarma, účastníci pouze přispívají na suroviny. Podle Ilony Salajkové jde o nejoblíbenější a nejnavštěvovanější aktivitu, do níž se může pustit každá knihovna: „Stačí plotýnka, mikrovlnka, případně remoska. Nebo naplánovat cyklus tak, že někdo z dobrovolníků připraví základ a děti jej potom zkompletují a dozdobí. Úspěch je zaručen!“

Šikovní řezbáři se sešli na náměstí v Břeclavi. Vytvořili úchvatná díla ze dřeva
Šikovní řezbáři se sešli na náměstí v Břeclavi. Vytvořili úchvatná díla ze dřeva

„Kulinářský cyklus představuje netradiční atraktivní cestu, jak do knihovny přilákat i nečtenáře a nenásilně z nich udělat čtenáře. Navíc jídlo vždycky spojovalo. Více vaření do knihoven,“ okomentovala mikulovskou knihovnu jedna z porotkyň Bibliotheca inspirans Andrea Studihradová z České spořitelny.

Místostarostka Mikulova Petra Korlaar dodává: „Nekonečné nadšení celého kolektivu se již řadu let propisuje nejen do dění kolem knihovny, ale i celého města. Díky kreativitě paní ředitelky Ilony Salajkové má knihovna dostředivou sílu a přitahuje nejen knihomoly, ale i dobrodruhy. Kulinářské lekce jsou toho důkazem. Ocenění Bibliotheca inspirans si velmi vážíme, je pro nás velkou motivací pro pokračování i v dalších dobrodružně-literárních projektech.“

O Bibliotheca inspirans:

Bibliotheca inspirans 2023 je ocenění pro knihovny, které dokázaly skvěle pojmout svou komunitní roli v obci. Získalo jej 11 knihoven po celé ČR a tím získaly mikrogrant ve výši 10 nebo 20 tisíc korun, které využijí pro další rozvoj svých aktivit. V roce 2024 se ocenění Bibliotheca inspirans zaměří na péči o pohodu a rozvoj zaměstnanců knihoven. Nominační formulář bude stejně jako u letošního ročníku otevřen veřejnosti, návštěvníkům knihoven i knihovnické obci.