Celým dnem závodníky i organizátory doprovázelo naprosto skvělé, sluncem prozářené a až nadprůměrně teplé počasí, jež bylo hned po ránu předzvěstí neméně úžasného sportovně-euforického dne. Ten byl pro zúčastněné běžce začal již odstartováním prvního závodu dětských kategorií v deset dopoledne a ukončen vyhlašováním výsledků hlavních dospělých kategorií okolo jedné hodiny po poledni. Setkání, na které jsme se tak dlouho těšili se odehrálo naprosto hladce, bez sebemenších zádrhelů, bez úrazů, takřka i bez dětských slziček způsobených překvapivým neúspěchem, zkrátka a dobře, vše dopadlo na jedničku, dokonce i traťový rekord byl pokořen.

Základní umělecká škola ve Velkých Pavlovicích připravila dobročinný koncert pro Ukrajinu.
Mladí muzikanti z Pavlovic zahráli Ukrajině. Peníze pomohou přepravě nemocných

Je tu však jedno smutné „ale“. A „ale“ je to vzhledem ke všem patáliím spojeným s pandemií koronaviru očekávatelné, spočívá totiž v počtu závodníků. Řady prořídly. V hlavním závodě to nebylo až tak do očí bijící. Avšak kategorie dětské! Zde byly šiky běžeckých capartů natolik prořídlé, že spíše připomínaly mýtinu, nežli les. Pandemie se na nás všech nepříjemně podepsala. Lidé všeobecně zlenivěli, což je zjevné také z celkově horších časů valné většiny pravidelných závodníků, spousta běžců se ostýchá dostavit se na start, ačkoliv si pravidelně dopřává trénink, a ti, co kuráž nacházejí a přihlásí se do závodu, prostě „zapomněli“ závodit. 

Umění střihnout si závod na dlouhou trať totiž nespočívá v tom, rozběhnout se hned v úvodu střemhlav vysněnému vítězství… To je začátek konce. Závodník musí mít svou taktiku, rozložit si síly a nenechat se strhnout davem, ale přesto jít v závodním tempu. Každý si musí být vědom svých možností a limitů. A ty se v závodní vřavě a adrenalinem napumpovaném šílenství efektivně krotí pouze s notnou dávkou sebediscipliny. Zkrátka a dobře, prostě „to nepřepálit“!

Do Velkých Pavlovic se po dvou letech vrátily oblíbené Šibřinky.
Šibřinky ve Velkých Pavlovicícch ovládl Princ s Večerníci a strašidelní klauni

 

Přesně ono zmiňované „přepalování“ se stalo snad nejčastější Achillovou patou v téměř všech dětských kategoriích. Děti se odrovnaly hned po prvních pár desítkách metrů a některé z nich se musely pak zcela vyčerpány vzdát. I tak klobouk dolů a respekt, že se zúčastnily. Každý výkon se cení a je motivací na sobě dál pracovat v rámci hesla „Pořád je co zlepšovat“.

Jak tedy letošní V. ročník BĚHU O VELKOPAVLOVICKOU MERUŇKU dopadl? Letos jsme zapsali nový traťový rekord! S novým VIP časem 0:26:25,05 (8 km) proběhl cílovou branou Matěj Hřebačka z Atletického klubu Hodonín, který si za svůj výkon odnesl ze stupňů vítězů láhev pravé velkopavlovické meruňkovice. Zároveň se stal i absolutním vítězem hlavního závodu můžů na 8 km. Bral tedy zlato, stříbrný byl David Žigo z hlavního města Slovenska Bratislavy a bronzový byl Lukáš Soural z Brna.

Velké Pavlovice hostily Promenádu červemých vín.
Pavlovickou Promenádu červených vín vyhrála Rulanda modrá od Tetura

Absolutní vítězkou závodu na 5 km v kategoriích ŽENY & MUŽI nad 70 se stala dle očekávání Irena Pospíšilová z Atletického klubu Drnovice s časem 0:19:11,18, které k překonání traťového rekordu chyběly pouhé vteřinky spočitatelné na prstech jedné ruky. Připomínáme, že autorkou stávajícího traťového rekordu je právě Irena Pospíšilová, takže vlastně šlo „jen“ o to, překonat sama sebe. Příště to určitě vyjde! Druhé místo na 5 km si vyběhla Monika Režáková z ŠK Jablonica (SR) a třetí pak Barbora Kopřivová ze Sokola Přísnotice. 

Z Velkopavlovčáků se s tratí hlavního závodu na 8 km nejlépe porval Lukáš Kynický s časem 0:29:10,14 a s tratí 5 km Karolína Bártová s časem 0:26:19,43.

V. ročník BĚHU O VELKOPAVLOVICKOU MERUŇKU v číslech
Počet závodníků CELKEM ve všech kategoriích – 231 BĚŽCŮ 
Počet závodníků v hlavním závodě (8 a 5 km) – celkem 139 běžců
Počet závodníků v hlavním závodě MUŽI (8 km) – 89 běžců
Počet závodnic v hlavním závodě ŽENY & MUŽI 70 (5 km) – 50 běžkyň
Počet závodníků v kategoriích JunDor – celkem 9 běžců
* z toho 4 dívky a 5 chlapců
Počet závodníků v dětských kategoriích – celkem 83 běžců
* z toho 45 dívek a 38 chlapců

Všem oceněným závodníkům posíláme zaslouženou gratulaci a všem, kteří se zúčastnili i nezúčastnili, ale svou registraci do šestého ročníku meruňkového běhu zvažují, přejeme, ať jim to vždy a za každých okolností běhá! Snad ne ani pro vítězství, ale pro radost!

Sportu zdar, běhu zvlášť a příští rok na již
VI. ročníku BĚHU O VELKOPAVLOVICOU MERUŇKU na „zaběhanou“ ☺!


PODĚKOVÁNÍ
Vždy je velký problém ne poděkovat, ale na nikoho nezapomenout. Pokud tedy na někoho zapomeneme, již nyní se omlouváme – nebyl to úmysl, ale prachobyčejná skleróza. Takže děkujeme všem hlavním organizátorům akce – Běžeckému klubu Hodonín v čele s předsedou a nenahraditelným vtipem sršícím komentátorem panem Pavlem Bílou, Městu Velké Pavlovice a Službám města Velké Pavlovice, Základní škole Velké Pavlovice, Gymnáziu Velké Pavlovice, Klubu důchodců Velké Pavlovice, skupince běžeckých nadšenců z Velkých Pavlovic, místním hasičům, prodejcům občerstvení, studentce a žáku místních škol za „občerstvovací servis“ při závodu dětských kategorií, fotografům a jiným "zvěčnitelům", všem dobrovolníkům, kteří nám pomohli s výběrem startovného, se psaním diplomů, prostě úplně všem, kteří jakkoliv přiložili ruku k dílu.
Protože bez vás – bez vás by to prostě nešlo! Děkujeme! 

Karolína Bártová